Vad kostar en guldkedja? → Pris: Budget till lyx

Vad påverkar en guldkedjas pris?

Har du gått i tankarna på att investera i en guldkedja? Då har du mest troligt funderat en massa över frågan: Vad kostar en guldkedja? Eller kanske vad som gör att priserna på olika guldkedjor varierar och vilken slags guldkedja som är mest prisvärd. Det finns många faktorer som du behöver ha koll på när det kommer till att köpa en guldkedja, pris är bara en av dem.

 

Därför har vi förberett en lista med saker som påverkar en gulkedjas pris som du behöver ha koll på för att kunna genomföra det bästa köpet för just dig. Oavsett om din budget är liten eller stor.

 

Lästips: Behöver du mer hjälp att hitta den perfekta kedjan för dig? Läs våra guider om hur du hittar rätt guldkedja eller rätt silverkedja för dig.

 

Faktorer som påverkar en guldkedjas pris:

  • Karat
  • Val av guldfärg
  • Vikt
  • Guldplätering, ihåligt guld eller solitt guld
  • Handgjord vs Fabriksgjord
  • Det internationella värdet av guld

 

Guldsmycken som ligger i en hög på en miniräknare

 

Karat

Antalet karat i en guldkedja är definitivt en av de saker som avgör priset mest. Rent guld kallas 24 karat och är då 100% guld. Det är få smycken som är gjorda av rent guld då guld inte är så slittåligt om det inte är mixat med andra metaller. Men skulle du köpa en guldkedja i 18k (karat) innebär det alltså att det är 18 24:e delar som är rent guld. Med andra ord 75%. Ju högre guldhalt desto dyrare blir priset.

 

Val av guldfärg

Priset påverkas även beroende på om du vill ha en guldkedja i rött guld, vitguld eller roséguld. Smycken i vitguld eller roséguld finns bara i upp till 18k eftersom det krävs ca 25% andra material för att skapa färgen. Därför kan val av guldfärg avgöra priset eftersom du helt enkelt inte kan köpa en ring med högre guldhalt i de färgerna.

 

Dock ska det inte vara någon större skillnad på priset om du väljer mellan, t.ex. en guldkedja i 9 karat i rött guld, vitguld eller roséguld.

 

Lästips: Vi förklarar hur du vet om du passar bäst i silver- eller guldsmycken.

 

Vikt

En guldkedjas vikt mäts ofta i gram och påverkas av flera faktorer. Det beror på hur bred kedjan är, hur lång kedjan är och hur tät kedjan är. Priset påverkas helt enkelt av hur mycket kedjan väger. Ju mer guld som måste användas desto dyrare. Därför kommer en tunnare kedja alltid vara billigare än en motsvarig tjock kedja med samma karat.

 

Guldplätering, ihåligt guld eller solitt guld

En kedja i äkta guld säljs inte för en billig peng. Men det finns alternativ om du vill ha en kedja som ser ut som en guldkedja men du vill inte lägga ner lika mycket pengar. Ett alternativ är att köpa en billig guldkedja med guldplätering i stället. Det innebär att kedjan är gjord av någon annan billigare metall som stål eller silver men är täckt med ett tunt lager av guld runt om. Risken finns dock att guldpläteringen slits ner efter ett tag men du får samma look för en billigare peng.

 

Som ett alternativ mellan guldplätering och en kedja i solitt guld finns det även guldkedjor som är ihåliga. På så vis väger de mindre än en vanlig guldkedja och det behövs inte lika mycket guld vilket gör kedjan billigare. Perfekt för dig som lägger större vikt vid guldkedjans storlek än vid vikten.

 

halsband i guld med en pärla som hänge

 

Handgjord vs Fabriksgjord

Priset på en guldkedja kan även variera beroende på om kedjan är handgjord eller fabriksgjord. Det kostar alltid mindre att massproducera i en fabrik där fler produkter kan tillverkas på kortare tid. Därför kan en handgjord guldkedja ha högre pris.

 

Det internationella värdet av guld

Den sista aspekten som påverkar vad en guldkedja har för pris är det internationella värdet av guld. Värdet av guld ändras hela tiden. Priset har långsamt gått uppåt i väldigt många år och därmed har även guldsmycken ökat i pris. Det kan vara bra att hålla koll på det internationella priset under en längre tid för att se om priset ändras och åt vilket håll.

 

Lästips: Vi tipsar om de mest populära guldkedjorna för honom och henne.

 

Svar på vanliga frågor:

 

Kan man duscha med guldkedja?

Ja, du kan duscha med en guldkedja utan några problem. Den kommer inte att missfärgas. Det är bara om du har en kedja med guldplätering som du bör undvika att duscha med din kedja då pläteringen kan slitas.

 

Vilken guldkedja är starkast?

Två av de starkaste guldkedjorna är vetekedjan och ankarkedjan.

 

Hur tvättar man en guldkedja?

Vi har förberett två artiklar där vi förklarar hur du bäst rengör dina guldsmycken och silversmycken. Läs vidare för att lära dig hur du bäst tar hand om dina värdefulla smycken.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly