Skötselråd → Ta Hand Om Diamantring

Diamanter är världens hårdaste material, men de kan fortfarande flisor och sprickor om du inte tar hand om dem rätt. I den här guiden kommer vi ge dig fem tips på hur du tar hand om din diamantring på bästa sätt.

  1. Kontrollera ringen regelbundet
  2. Rengör din diamantring ofta
  3. Se upp med kraftiga temperaturförändringar
  4. Rör inte stenen
  5. Lär dig när du bör ta av ringen

Ta hand om diamantring

Har du fått dina drömmars ring av din partner är det helt naturligt att du känner att du aldrig kommer vilja ta av den. Vardagligt bruk kommer samla olja, skräp och smuts på diamantens yta. Smutsen kan i det långa loppet leda till missfärgning av metallen eller repor på stenen eller stenarna. Detta gör att det är viktigt att ta hand om sin ring ordentligt om man vill att den ska behålla sin glans länge.

Tänk på att hur du på bästa sätt rengör metallen kan skilja sig beroende på vilken typ av metall du har. Undrar du till exempel hur du ska rengöra guld med ädelstenar på bästa sätt så följer du vår guide nedan för själva stenen. Vill du veta mer om hur du ska rengöra guld eller rengöra silver kan du antingen använda samma metod som för ringar med diamant eller läsa mer om andra metoder via länkarna.

Kontrollera ringen regelbundet

Ta för vana att kontrollera ringen och diamanten ofta, ungefär en gång i månaden. Om du ofta råkar slå i ringen så kan detta försvaga den på längre sikt. Upptäcker du felet i tid så kommer det gå att åtgärda innan det blir ett problem. Sidostensringar är mer känsliga än till exempel en solitärring, så kontrollera dessa oftare då småstenarna kan lossna om du utsätter dem för stötar i vardagen.

Kolla även klorna som fäster diamanten i ringen. Om dessa fastnar i till exempel ett klädesplagg eller i en möbel kan de dras uppåt vilket kan leda till att diamanten lossnar. Om en sten är lös bör du kontakta den du köpte ringen av så fort som möjligt för att se om de kan hjälpa dig, annars kan du kontakta närmaste guldsmed. Eftersom diamant är ett hårdare material än metallen som innefattar den så kan diamanten börja skava mot och bilda repor eller märken.

Rengör din diamantring ofta

Genom att rengöra ringen på regelbunden basis så minskar du risken för att det ska samlas skräp i diamantens fäste. Ansamlingar av rester kan skapas även om du inte använder dina händer så mycket i vardagen och en regelbunden rengöring gör att du undviker att något ligger och skaver mot diamanten.

Rör inte stenen

Diamanter drar lätt till sig damm, smuts och oljor från kroppen. Genom att undvika att röra vid den så minskar du risken gör att smuts och olja kommer in under diamanten som gör att den ser grumlig ut. Se till att tvätta händerna om du ska ta av dig din ring och dra försiktigt av den genom att ta ett finger på varje sida om själva ringen i stället för stenen.

Se upp med kraftiga temperaturförändringar

Genom att undvika kraftiga förändringar i temperatur på kort tid så minskar du risken för att metallen ändrar form eller att diamanten spricker. Detta är mycket ovanligt, men kan ske om värmegraden förändras drastiskt. 

Lär dig när du bör ta av ringen

Vardagligt slitage kommer ske, som när du äter med bestick, håller i mobiltelefonen eller är och handlar. Det finns dock vissa tillfällen när du ska ta av dig ringen för att inte slita på den i onödan. Det kan vara vid träning, städning eller bad. Vill du läsa mer om allmänna skötselråd av förlovningsringar kan du klicka på länken för att komma till den artikeln.

Så rengör du din diamantring hemma

Att rengöra ringar med stenar regelbundet är viktigt då det kan fastna skräp under fästet på diamanten så att den inte glänser lika mycket och ser grumlig ut. Det bästa sättet att rengöra din diamantring på är:

  1. Fyll en skål med varmt vatten och vanligt diskmedel.

Undvik att använda till exempel återfuktande tvål. Återfuktande produkter kan lämna en hinna på ringen.

  1. Lägg ringen i skålen och låt den ligga i 15–30 minuter.

  1. Ta en mjuk tandborste för barn och borsta diamanten väldigt försiktigt.

Håll ringen över skålen hela tiden. Skulle en sten vara lös så finns risk att den lossnar när du borstar. Genom att hålla den över skålen hela tiden riskerar du inte att diamanten ramlar i handfatet och försvinner ner i avloppet.

  1. Torka ringen försiktigt.

Undvik att använda hushållspapper eller annat som kan repa metallen eller fastna i klorna som fäster diamanten. Ta en mjuk handduk eller trasa i bomull eller låt ringen lufttorka.

Glöm inte att varje ring är unik och att alla ädelstenar har olika egenskaper. Du bör aldrig blötlägga till exempel pärlor, safirer, koraller eller opaler då det kan ge permanenta skador.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Att vara brudtärna: Vad innebär de
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly