Hitta rätt silverkedja för dig → Guide

Vi hjälper dig hitta rätt silverkedja för dig

Silver är en metall som klassas som en ädelmetall. Vad de flesta inte vet är att silver brukade vara en sällsynt metall och var därför värderat lika högt som guld förr i tiden. Men idag är metallen ett betydligt billigare alternativ till guld och ett väldigt populärt val till smycken som t.ex. en silverkedja. Inte bara för att det är billigare än guld, utan också för att silver har en vacker glans och passar bättre till vissa hudtoner än guld gör. Läs mer här om hur du vet om du passar bäst i silver eller guld.

 

Har du hittat hit till vår guide antar vi att du är på jakt efter den perfekta silverkedjan till dig själv, eller kanske som present till någon annan. Då finns ett antal frågor du måste ställa dig själv för att hitta silverkedjan som är rätt för dig. I den här guiden kommer vi att diskutera de allra viktigaste frågorna för att hjälpa dig hitta rätt.

 

Lästips: Vill du hitta rätt guldkedja för dig? Läs vår guide!

 

 

Är det äkta silver som gäller?

Det första som är bra att fråga sig själv är: Ska det vara en silverkedja i äkta silver? Det kan tyckas självklart att man vill ha en kedja i äkta silver om det är den looken man är ute efter. Men det finns många olika sorters material som ser ut som silver men är av annat material. T.ex. material som Rostfritt stål, Vitguld och Platina.

 

Silver vs Rostfritt stål

Rostfritt stål är ofta gjort av en blandning av järn och den högpolerade metallen krom. Dessa metaller är betydligt mindre värdefulla än silver och en kedja i rostfritt stål är därför betydligt billigare i pris. Utseendemässigt går det att se skillnad på silver och rostfritt stål då det rostfria stålet har en tydlig glans och en mörkare ton.

 

En kedja i rostfritt stål är även enkel att ta hand om just för att den inte behöver putsas som guld och silver gör. Men är du ute efter en investering i ditt kedjeköp är rostfritt stål inte rätt val för dig då värdet är betydligt lägre.

 

Silver vs vitguld

Vitguld är en mix av metaller som ser ut precis som silver men är aningen dyrare. Vitguld är alltid av lägre karat just för att guldet är blandat med andra metaller för att få den silvriga färgen. Den vanligaste metallen som blandas in är nickel. Detta kan göra så att vitguld är ett sämre val för den som är känslig eller allergisk mot nickel.

 

Vitguld, nästan oavsett karat, är dyrare än silver vilket kan göra silver till ett bra alternativ om du inte känner för att lägga ner för mycket pengar på en silverkedja. Dock är vitguld ett något tåligare material och missfärgas inte på samma sätt som silver.

 

Lästips: Vi förklarar hur du rengör dina silversmycken och även rengöring av guldsmycken.

 

diamanthalsband i vitguld

 

Silver vs Platina

Platina är också en ädelmetall och ett perfekt val om du eller den du vill köpa en kedja till är känslig eller allergisk mot många metaller eller material. Till exempel om du är allergisk mot guld eller nickel.

 

Platina är ett hårt och slittåligt material och kräver inte riktigt lika mycket rengöring som vissa andra mjukare metaller vilket är bra för dig som är aktiv eller inte orkar rengöra dina smycken så ofta. Platina är ett värdefullare material än rostfritt stål men är inte på samma prisnivå som silver och därför heller inte lika värdefullt.

 

Vad är syftet med din silverkedja?

Det är även viktigt att fastställa vad syftet är med din silverkedja. Är tanken att du ska använda den till vardags som en diskret och stilren tunn silverkedja? Eller är tanken att det ska vara en av många kedjor som du använder tillsammans i layers? Layering med flera silverkedjor i olika längder är en trend som funnits i flera år och om det är ditt syfte kan det vara bra att mäta dina andra kedjor så du inte köper en i samma längd.

 

Kanske är din tanke att köpa en tjock silverkedja som fungerar som ett “statement piece” och en kaxig detalj över en oversize t-shirt? Lista ut vad ditt syfte är och köp rätt längd och modell utefter det.

 

 

Vilken modell av silverkedja passar ditt syfte?

Här ger vi tips på flera modeller av silverkedjor. Det finns självklart många fler men dessa är de populäraste bland både män och kvinnor.

 

  • Pansarkedja – En silverkedja i pansar-modell är en typisk kedja att köpa när du vill göra ett statement. Det vanligaste är att köpa dem i bred storlek för att de ska synas och fungera som ett iögonfallande smycke.
  • Figarokedja – Figaro modellen är en kedja som har tre små länkar på rad för att sedan brytas av med en längre oval länk. Det används ofta som en tunnare kedja och är väldigt populär bland både män och kvinnor. Perfekt som en vardags silverkedja.
  • Cordellekedja – Kallas även repkedja för att det just ser ut som ett snurrat rep. Denna modell är både populär att ha som en smal och diskret silverkedja men även som en tjockare kedja för ett kaxigare intryck.
  • Ankarkedja – Ankarkedjan är den absolut vanligaste kedjan och används mest som en tunn silverkedja, särskilt när syftet är att använda kedjan med ett hängsmycke på. Den ser ut precis som den kätting som fäster i ett ankare på en båt.

 

Lästips: Vi tipsar om de mest populära guldkedjorna till både män och kvinnor och förklarar vad som avgör priset på en guldkedja.

 

Vilken längd ska din silverkedja ha?

Hur lång silverkedja du vill ha kommer att påverka hur en outfit ser ut och vad för intryck det ger. Vill du ha en silverkedja som armband är längden på kedjan mest en fråga om hur bred din handled är. Men om du däremot vill ha en silverkedja som halsband finns det fler alternativ att välja på.

 

Silverkedja 36 cm = Passar som silverkedja till barn mellan ca 2-8 år

Silverkedja 40 cm = Räcker precis runt halsen över nyckelbenen

Silverkedja 45 cm = Den vanligaste längden för kvinnor

Silverkedja 50 cm = Den vanligaste längden för män

Silverkedja 55 cm = Landar ungefär mitt på bröstbenet men över bysten

Silverkedja 60 cm = En längre variant som slutar vid bysten

 

Svar på vanliga frågor:

 

Kan man duscha med äkta silver?

Ja, det går hur bra som helst att duscha med silversmycken, det kommer inte att påverka materialet.

 

Vad är sterling silver?

Sterling silver är silver som klassas som den finaste silverkvalitén. Det består av 92,5% silver och därav märks det ofta med talet 925. De resterande 7,5% består av en mix av koppar och andra metaller.

 

Kan 925 silver rosta?

Nej, sterling silver kan inte rosta, men det kan bli missfärgat. Det ser man genom att silvret blir mörkare. Det löser du lätt genom att rengöra silvret och slipa bort det.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly