Vad gör en toastmaster? → Vi förklarar allt

Vad är en toastmasters uppgift?

Har du blivit tillfrågad att vara toastmaster/toastmadame på ett bröllop men vet inte riktigt exakt vad det innebär? Då hjälper vi dig med både information och tips på hur du tar dig an den här ärofyllda rollen på bästa sätt.

 

Vad en toastmaster eller toastmadames uppgift är under ett bröllop kan självklart variera beroende på vad brudparet vill att du ansvarar för. Dock finns det ansvarsområden som är vanliga att toastmastern får ta sig an. Därför listar vi dem nedan.

 

Lästips: Planerar du en smekmånad? Vi ger våra tips på ställen att åka på smekmånad.

 

Uppgifter vid vigseln

Ibland kan en toastmasters uppgifter starta redan under vigseln med uppgifter som att dela ut ris, blomblad, vimplar eller vad än som ska kastas över brudparet när de går ut. Du kan också få uppgiften att informera gästerna om vägen till lokalen för bröllopsfesten om den inte är på samma ställe som vigseln.

 

Talare och spex ska anmälas till toastmastern

Alla som vill hålla tal eller spex måste anmäla det till dig så att du kan skapa en ordning och introducera alla talare. Se till att du informerar talare om tidsgräns på talet (det brukar vara max 3 minuter) och att du vill ha en kopia av talet innan så att du kan avgöra vilken ton talet har och mixa talen därefter. Ett tips är att brudparet inkluderar dina kontaktuppgifter på deras inbjudningskort för bröllopet.

 

Bordsplacering

En vanlig uppgift för toastmastern på bröllop är att hjälpa gästerna hitta sin plats när de ankommer till bröllopsfesten. Kanske har du tillsammans med brudparet förberett en affisch med bordsplaceringarna.

 

Dukning med vita servetter, gulddetaljer och vita blommor

 

Introducera praktisk information

När gästerna har hittat sina platser men brudparet ännu inte kommit kan de vara hög tid för toastmastern att introducera sig själv och även informera om praktisk information. T.ex. var toaletterna är och vart nödutgångarna finns. Där kan du även passa på att informera om vart det eventuellt finns ett fotobås eller en gästbok.

 

Synka körschemat med catering och fotograf

Genom att prata ihop dig med catering om körschemat ser du till att pricka in tal och spex mellan rätterna så att inga tal krockar med att, t.ex., efterrätten blir serverad. Gör detsamma med fotografen så att fotografen är med på ordningen på schemat.

 

Introducera talare

Den vanligaste uppgiften för toastmastern är att introducera de som vill hålla tal eller spex. Ge dem en kort introduktion, förklara vilka de är och deras relation till brudparet. Håll det kort men skoja gärna till det när du introducerar för att ge talaren en lättsam stämning.

 

Hitta på roliga spex eller lekar

Att hitta på spex eller lekar behöver inte vara toastmasterns uppgift på bröllop men märker du att ingen av gästerna anmält något spex kan du själv hitta på något kul. Vi har förberett en artikel fylld med tips på bröllopslekar för dig att läsa.

 

Tips på hur du kan lyckas med ditt uppdrag

Boka in möte med bruden och brudgummen – Att ha ett möte kan vara bra för att både du och brudparet ska känna er säkra och bekväma under bröllopsdagen. Ta reda på vad som förväntas av dig och vilka uppgifter som de vill att du tar dig an under deras stora dag. Se även till att ta reda på vad de vill ha för ton eller stämning på bröllopet och även deras do’s and don’ts. Fråga när ditt uppdrag är över. Kanske presenterar du bröllopsvalsen och sen kan du slappna av.

 

Behöver du tips på låtar till er bröllopsvals? Läs vår artikel.

 

Gör ett körschema – En toastmaster utan körschema bådar inte gott. Skriv ner ordningen på när allt ska ske under dagens gång på ett papper så att du slipper ha det i huvudet.

 

Ge ett kort och roligt välkomsttal – För att dra i gång bröllopsmiddagen kan toastmastern hålla välkomsttal. I talet kan du presentera dig själv och sätta stämningen. Du kan med fördel inkludera praktisk information i talet.

 

Planera in överraskningsmoment – Detta kan vara vad som helst, en spontan allsång till en låt alla känner till, en sketch eller disco paus med jello shots.

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips på hur ni gör er bröllopsdag extra speciell!

 

Drinkar och blå shottar och en myntakvist

 

Att undvika som toastmaster

Till sist vill vi tipsa om saker du inte bör göra som toastmaster för både din och alla andras skull. Det är viktigt att inte ta för mycket tid och uppmärksamhet när du tar upp mikrofonen. Håll det kort och gott, kvällen ska inte handla om dig.

 

Det absolut viktigaste för en lyckad kväll är att inte glömma att njuta av kvällen och inte ta allting på för stort allvar. Stressa inte om något går fel, för det kommer det att göra. Alltid är det något, men det är bara du som vet hur det skulle ha varit egentligen. Så slappna av och ha kul!

 

Lästips: Ska du gifta dig och behöver råd? Vi har artiklar med guider där vi tipsar om hur du hittar rätt bröllopsklänning, aktiviteter till möhippa och snygga bröllopsdekorationer.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly