Vad Är En Labbodlad Diamant? → Vi Förklarar!

Vad är en labbodlad diamant?

En labbodlad diamant är en diamant som skapas i ett laboratorium i stället för att brytas från jorden. Labbodlade diamanter har samma fysiska och kemiska egenskaper som naturliga diamanter, och de är lika lysande och gnistrande. Dessa diamanter är dock mycket billigare än naturliga diamanter.

Historien bakom den labbodlade diamanten

Eftersom diamanten har varit åtråvärd både som valuta och till smycken i århundraden är det många som har försökt skapa dem på konstgjord väg under årens gång.  Det var inte förrän på 1950-talet som forskarna äntligen lyckades. Detta genombrott gjordes av GE (General Electric) inom ramen för ett projekt med kodnamnet “Project Superpressure”.

Detta projekt påbörjades på 1940-talet, men andra världskriget sköt upp deras arbete. Forskarna experimenterade med olika metoder, temperaturer och tryck i åratal innan de slutligen lyckades. Deras metod skapade dock diamanter av låg kvalité och de användes för industriella ändamål.

Idag är de labbodlade diamanterna av hög kvalitét vilket har lett till en ökad popularitet då det krävs både speciell utrustning och expertis för att kunna skilja en labbodlad diamant från en naturlig diamant.

Lästips: Vill du veta mer om olika slipningar på diamanter? Här kan du läsa mer om smaragdslipade diamanter, päronslipade diamanter, navettslipade diamanter och ovalslipade diamanter.

Olika processer

Labbodlade diamanter kan skapas genom två olika metoder: högtryck och hög temperatur (HPHT) och kemisk förångningsdeposition (CVD). Båda processerna kräver mycket avancerad utrustning och att skaparen besitter djup kunskap.

HPHT

HPHT är den mer traditionella metoden och innebär att man använder en maskin med högt tryck och hög temperatur för att efterlikna de förhållanden som råder djupt inne i jorden.

CVD

CVD är en nyare metod, det handlar om att använda en plasmabrännare för att förånga kol och sedan deponera det på ett diamantfrö.

Både HPHT- och CVD-diamanter är identiska med naturliga diamanter på alla sätt utom när det gäller deras ursprung.

Vad det för skillnad på labbodlad och naturlig diamant

Den enda skillnaden på en labbdodlad diamant och en naturlig diamant är hur de skapas. Däremot finns det för- och nackdelar med båda alternativen.

Labbdodlad diamant

Fördelar:

  • De är ca 20–50% billigare än sina naturliga motsvarigheter sett till caratvikt, slipning, färg och klarhet.
  • Går att få i fler färger och former än den naturliga diamanten.

Nackdelar:

  • Lägre värde och ses inte som en investering.

Naturlig diamant

Fördelar:

  • Ses som en investering och har ett högt andrahandsvärde.
  • Totalt unik.

Nackdelar:

  • Begränsade möjligheter om du är ute efter något ovanligt eller har specifik vision för din diamant.

Om dessa punkter är en fördel eller nackdel för dig är helt subjektivt. Vissa föredrar labbodlade diamanter medan andra vill ha det naturliga och unika.

Lästips: Här kan du läsa våra artiklar om hjärtslipade diamanter, radiantslipade diamanter och prinsesslipade diamanter.

Svar på vanliga frågor

Vad har en labbodlad diamant för pris?

Precis som för en naturlig diamant så avgörs priset av bland annat caratvikt och klarhet. Den labbodlade diamanten är dock ca 20–50% billigare än en naturlig diamant. Det går alltså inte att säga exakt vad en labbodlad diamant kostar då flera olika faktorer spelar in.

Ska jag välja en labbodlad eller naturlig diamant?

Det är helt upp till dig, dina preferenser och din budget. En labbodlad diamant är billigare än en naturlig diamant, men en naturlig diamant ses som en invertering och har ett högt andrahandsvärde. Vi rekommenderar att du själv läser på om båda så att du kan fatta ditt beslut.

Är en labbodlad diamant äkta?

Ja, en labbodlad diamant klassas som en äkta diamant. Den har samma kemiska sammansättning som en naturlig diamant och det krävs mycket avancerad utrustning för att ens en expert ska kunna skilja på en labbodlad diamant och en naturlig diamant.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly