Guide → allt om att gifta sig utomlands

Vissa har en dröm om att gifta sig utomlands. Kanske träffades ni där, det är en speciell plats ni alltid har velat besöka eller så vill ni försäkra er om att vädret kommer vara bra så att ni kan vara utomhus. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur det fungerar att gifta sig utomlands och vad ni bör tänka på inför bröllopet.

 

Det är en del praktiska saker man behöver tänka på om man vill gifta sig utomlands. Ni kan till exempel välja om ni vill vigas inför en utländsk eller en svensk myndighet.

 

Vigsel inför utländsk myndighet

Om ni vill gifta er inför en utländsk myndighet är det viktigt att ni kontaktar dem för att se vilka dokument som ni behöver inför vigseln och om ni behöver en eventuell stämpel från en handläggare på Skatteverket. De kan till exempel krävas att ni har ett äktenskapscertifikat som visar att ni kan gifta er med varandra. Om ni båda är svenska medborgare så behöver ni varsitt certifikat då det är en individuell handling och ni kan enkelt ansöka om detta på Skatteverkets hemsida. Är båda eller en av er endast folkbokförd i Sverige utan att ha ett medborgarskap kan ni uppvisa ett personbevis så länge det framgår vilket civilstånd personen har. Är ni svenska medborgare men inte folkbokförda på en svensk adress ska ni kontakta er närmaste ambassad.

 

Olika regler för olika länder

Det finns internationella regler som säger att äktenskapet måste genomföras på det sätt som lagen säger i det aktuella landet. Genomför ni en giltig vigsel utomlands som inte går emot svensk lag är det vanligtvis giltigt i Sverige också. Villkoren för detta är att ni genomför kraven som finns i Sverige, d.v.s. att ni:

  • Har en giltig hindersprövning inför er vigsel.
  • Får ett giltigt vigselbevis som fylls i av vigselförrättaren.

 

Vissa länder kräver även en äktenskapslicens som man får hos en stadsskrivare i landet man ska vigas i. Tänk på att kolla upp reglerna för det specifika landet i god tid så ni kan planera rätt.

 

Vigsel inför svensk myndighet

Om minst en av er är svensk medborgare kan du välja att göra det inför en svensk myndighet. Detta kan vara Svenska kyrkan, på svenska ambassaden eller ett svenskt konsulat.

 

Vigsel utomlands på svensk ambassad

Det finns omkring 20 av Sveriges ambassader som har en vigselförrättare som kan viga svenska medborgare. Innan vigseln måste ni ha meddelat er adress samt namn och adress på era två vittnen i god tid innan, och ni måste även ha med era pass till själva ceremonin. Här måste ni följa svensk lag och ni behöver ha en giltig hindersprövning för att få genomföra äktenskapet samt ha anmält ert val av namn till Skatteverket.

Vill ni ha mer information och regler för varje ambassad kan ni hitta mer information hos dem!

 

Vigsel utomlands i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har rätt att viga svenska medborgare i vissa länder, men kolla upp om de måste följa lagen i det aktuella landet eller om de får följa svensk lag för att veta vilken typ av dokument ni behöver förbereda inför vigseln. Prästen måste även ha vigselrätt i det landet ni vill vigas i, vilket gör att ni inte bara kan be en präst som jobbar i Sverige att följa med er. Vid tillfället måste ni ha med er pass och en blankett för vigsel som ni beställer hos er hemförsamling.

 

Svenska kyrkan kan ha vigselrätt, rätt till kyrklig välsignelse (ni behöver vigas borgerligt innan men är i det stora hela samma ceremoni) eller både och på olika orter. Några exempel är:

  • Frankrike (rätt till kyrklig välsignelse)
  • Italien (rätt till kyrklig välsignelse)
  • Spanien (både vigsel och kyrklig välsignelse)

 

Vi hoppas att ert bröllop blir allt ni drömt om! Glöm inte att boka tid för er vigsel med god framförhållning oavsett vilken myndighet ni bestämmer er för.

 

 

Saker ni behöver tänka på innan

När ni har bestämt er för att gifta er utomlands, vilken myndighet ni vill vigas inför och bestämt land är det en del praktiska saker ni behöver ha i åtanke som ni kanske inte behöver tänka på om ni ska ha bröllop i Sverige.

Ska ni boka en bröllopslokal är det bra att ha god framförhållning och reservera den ca ett år innan vigseln äger rum. Åk gärna ner till det aktuella landet och kolla runt på olika alternativ så ni kan välja något som matchar visionen som ni har för ert bröllop.

 

Gäster

När man ska gifta sig utomlands behöver man ofta tänka till lite extra kring gästlistan. Det är dels en praktisk fråga då folk kan behöva ta ut semesterdagar och tänka kring hur många som har möjlighet till det. Sen är det också det faktum att antalet gäster oftast är det som gör att priset springer i väg när det gäller bröllop. Här måste ni fundera över hur många ni vill bjuda och om ni eller gästerna själva ska stå för allt eller en del av resekostnaderna. Ni kan till exempel välja att betala för både flyg och boende eller att gästerna betalar själva eller för en del av det. Vad ni väljer är helt individuellt och beror på hur stor er bröllopsbudget är.

 

Gåvor

Ni bör även fundera kring gåvor. Om gästerna betalar en del av resekostnaderna själva så kanske det inte är rimligt att önska sig något i bröllopsgåva, men står ni för allt själva kan det vara möjligt att önska sig ett bidrag till bröllopet. Önskar ni er fysiska gåvor så behöver ni tänka på att ni kommer behöva flyga hem med dem i era väskor, så önska er inget stort som inte kommer att få plats.

 

Lästips: vill ni gifta er i Sverige och letar bröllopslokal i Stockholm, Skåne, Västra Götaland eller Norrland så kan ni läsa mer via länkarna.

 

 

Svar på vanliga frågor

 

Vad är en hindersprövning?

En hindersprövning är ett obligatoriskt dokument som ni måste ha för att kunna få vigas enligt svensk lag. Dokumentet bekräftar att ni båda är över 18 år, att ni inte är nära släkt med varandra och att ingen av er redan är gift. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

 

Vad kostar det att gifta sig utomlands?

Det är väldigt olika beroende på vart man väljer att gifta sig någonstans och hur priserna ser ut i just det landet. Val av lokal och antalet gäster är det som kommer påverka priset mest, så det är en fråga om era preferenser och val.

 

Kan man gifta sig i Sverige och ha bröllopsfest utomlands?

Ja det kan ni! Ett exempel är att Arlanda flygplats har ett kapell med plats för 12 personer. Ni kan välja att vigas där och därefter åka direkt till er valda destination och ha er bröllopsfest. Glöm inte att vara ute i förväg och boka en tid så att det passar era flygtider och att ni måste ha med er två vittnen.

 

Tips: har ni inte hunnit välja era vigselringar ännu? Klicka på länken för mer information om det.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly