Allt om förlovning → Vi ger 5 tips

Allt du behöver veta om förlovning

Många kan känna press inför att förlova sig. Du vill leva upp till din partners förväntningar, och kanske undrar du vad du ska säga eller när det är dags att göra slag i saken? I denna artikel går vi igenom vad förlovning innebär, både då och nu samt ger 5 tips inför frieriet.

Förlovning historiskt

Förr innebar förlovning eller trolovning att man lovade varandra att ingå äktenskap. Historiskt sett har det varit mannens uppgift och kvinnan fick möjlighet att fria en gång vart fjärde år, när det var skottår. Mannen brukade först be kvinnans far om lov att få gifta sig med henne. Detta innebar då ofta en trygghet för kvinnan då hon skulle ha någon som kunde försörja henne när hennes far gick bort. Själva frieriet gick sedan till så mannen gick ner på knä för att visa kvinnan respekt och att hon stod högre än honom, och ställde frågan “vill du gifta dig med mig”. Traditionellt sett så skulle man ingå äktenskap inom ett år efter förlovningen.

Förlovning idag

Idag ser det lyckligtvis annorlunda ut. Dels så har kvinnor rätt att äga egendom och tjäna egna pengar, men det finns även relationer i alla olika konstellationer. Det är vanligt att mannen går ner på knä än idag om han är traditionsenlig, men det är inget krav och i vissa fall så kommer paret gemensamt överens om att förlova sig utan frieri. Idag är det även många som förlovar sig utan att ha planer på att gifta sig utan endast ser en förlovning och byte av ringar som en ren kärleksförklaring. Hur man väljer att visa sin förlovning skiljer sig också mycket åt. Vissa sätter in en annons i tidningen och slår på stort med en förlovningsfest, andra postar på sociala medier och vissa väljer att inte göra något alls – Det är helt enkelt upp till varje person!

Lästips: klicka här om du vill läsa om förlovningsringar till en man eller till en kvinna!

5 tips inför frieriet

  1. Välj den perfekta ringen. Välj en ring som passar din partner och dennes förväntningar. Vi har skapat en guide där vi går igenom saker du bör tänka på och även en där du kan läsa mer om vad som avgör priset på din förlovningsring. Vi har också en guide där vi går igenom olika slipningar av diamanter och några där vi förklarar olika material såsom guld, silver och platina närmare.
  1. Planera i förväg. Du vill göra detta tillfälle så speciellt som bara möjligt, för det kommer vara något som du och din partner kommer minnas för resten av era liv. Gör det unikt! Försök planera innan vad du vill säga och/eller göra. Till exempel om du vill ha några speciella personer där eller om du vill göra det när ni är ensamma.
  1. Var personlig. Visa att du har tänk ut detta särskilt för din partner. Säg vad du känner och tycker om personen och var genuin. Försök att inte tänka på vad andra hade tyckt eller tänkt utan gör det som du tror att din partner hade uppskattat mest. Finns det till exempel någon plats eller något speciellt tillfälle som betyder extra mycket för er?
  1. Vänta på rätt tillfälle. Du vill att det ska bli perfekt, och då kan det ibland vara bra att vänta på det där speciella tillfället. Hugg inte ett datum i sten utan gör det när det känns rätt!
  1. Ta bilder. Ni kommer vilja ha bilder att se tillbaka på från detta fantastiska ögonblick. Vissa väljer att hyra in en fotograf som fångar ett överraskningsmoment, andra ber en vän och vissa tar bilder själva efteråt. Det är helt upp till dig, men du kommer vilja ha bilder, tro oss!

Svar på vanliga frågor

Vad innebär förlovning juridiskt?

En förlovning är traditionellt sett ett löfte om äktenskap, men registreras inte officiellt någonstans och du kan bryta den när du vill utan juridiska förpliktelser. Till exempel så ger en förlovning inte någon arvsrätt vilket är något du får genom äktenskap.

När ska man förlova sig?

När du känner att läget är rätt! Vissa är ett par i 10 år innan de bestämmer sig för att förlova sig och andra är bara tillsammans i några månader. Det är helt enkelt upp till när du och din partner känner att det är rätt tillfälle och beroende på vad en förlovning innebär för just er.

Vad ska jag säga när jag friar?

Du känner troligtvis din partner bättre än de flesta. Var genuin och säg precis det du känner. Tänk också på att mycket av det vi ser av storslagna frierier är på film där skådespelare och skickliga manusskrivare ligger bakom. Detta är verklighet och du vill bara vara personlig och kärleksfull!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly