Så väljer du rätt form på diamanten → Vi guidar dig

 

När du har bestämt hur mycket du vill och kan spendera på en ring är det dags att välja diamant till din förlovningsring. Du kan även välja en ädelsten. Det finns många olika typer av slipningar och nedan kommer vi att gå igenom några av de vanligaste samt vad som är bra att tänka på när du väljer en förlovningsring med diamant.

 

 

Lästips: klicka här om du vill läsa om förlovningsringar till en man eller till en kvinna!

Olika slipning på diamanter

 

Asscher

Asscher-slipningen introducerades 1902 och bär namnet av dess upphovsman Joseph Asscher. Den är vid första anblick lik smaragd-slipningen men de skiljer sig åt på vissa punkter. Det är att bland annat att Asscher är kvadratisk medan smaragden är rektangulär. Den har slipade hörn och har ett snyggt och modernt utseende.

Denna typ av slipning är genomskinlig och döljer färgen från metallen dåligt. så om du har en ring i till exempel guld är ett bra alternativ att ta en mer vit diamant eller välja en ädelsten med färg. Eftersom den inte har skarpa kanter är den tålig och spricker inte så lätt.

 

Briljant Rund

Den runda briljant-slipningen är den mest populära. Denna typ kräver omfattande spaningsarbete och du får en ultimat gnistrande känsla. Detta gör att den ofta är något dyrare i pris men den är en tidlös form som passar de allra flesta.

 

Hjärta

Den hjärtformade diamantringen är en tidlös symbol för kärlek. Denna typ av slipning är inte traditionell för förlovningsringar, men om du är en romantiker kan detta vara ett bra och unikt alternativ ändå. Den har en feminin form som gör sig bra på till exempel en solitärring. Värt att ha i åtanke är att hjärtformen kan ses som en trend, så är du ute efter en mer klassisk och tidlös ring bör du välja ett annat alternativ.

 

Kudde

Kudd-slipningen har fått sitt namn då den brukar liknas vid en kudde med sina fyra rundade hörn och kvadratiska form. Den kom på redan på 1700-talet och blev oerhört populär under 1800-talet, vilket gör att den har en vintage-stil som är mycket uppskattad än idag. Den gnistrar inte lika mycket som till exempel en briljantslipad diamant och även om den passar i nutid så är det inte den mest moderna varianten.

 

Marquise

Denna typ av slipning kallas också för navett. Den är avlång med skarpa kanter och är ett bra alternativ om du vill få diamanten att upplevas som större. Den gör även att fingret ser mer avlångt och graciöst ut om man väljer att ha stenen vertikalt.

Väljer du Marquise-slipning, tänk på att skydda de känsliga kanterna så att diamanten inte får skador. Eftersom det är en mycket tydlig form så är även symmetri viktigt vid val av diamant/sten.

 

Oval

Den ovala slipningen kom på 1960-talet och är lik den runda. Precis som Marquise-slipningen så får den diamanten att se större ut, men har rundade kanter istället för skarpa. Den har kapaciteten att gnistra mycket och en oval diamantring är ett bra val om man vill sticka ut lite.

 

Prinsess

Prinsess-slipningen är den näst populäraste efter Briljant-slipningen. Med sina spetsiga hörn och kvadratiska form gör den sig mycket fin som förlovningsring. Det är svårt att få en kvadratisk diamant att gnistra lika mycket som runda men prinsess-slipningen är skapad för att få ut mesta möjliga.

 

Päron

Päronformen är även kallad droppform och är en hybrid av olika stilar där vissa kom redan på 1400-talet. den päronformade diamantringen är inspirerad av Marquise och den ovala formen och ger en elegant vintagekänsla och passar de som vill ha något unikt och utstickande. Precis som inspiratörerna så upplevs den som större än vad den är. Man bör tänka på att den spetsiga änden är benägen att flisa sig och bör skyddas ordentligt.

 

Radiant

Radiant-slipningen skapades 1971 och ger lyster. Den är perfekt för dig som vill ha en gnistrande ring men inte välja den klassiska runda formen. Radianten är oktagonformad med skurna kanter och ger mycket gnista.

 

Smaragd

Smaragd-slipningen har fått sitt namn då man först använde denna typ av slipning för smaragder, rektangulär med rundade hörn. Den gnistrar inte lika mycket som briljant-slipningen men kan ge bra ljusreflektion och ger ett elegant intryck och är en populär form för förlovningsringar.

 

 

Lästips: vill du veta mer om förlovning och våra tips? Läs denna artikel.

 

Att ha i åtanke vid val av slipning

Som nämnt ovan så har alla former olika funktioner och effekter. Vill du ha en förlovningsring med diamant bör du tänka på vad din partner gillar för andra smycken i övrigt. Är din partner traditionell så är briljant, rund eller marquise bra alternativ, och om personen är mer modern så är smaragd, oval eller prinsess något för dig. Om personen i stället vill gå mot strömmen och ha något unikt är den päronformade eller hjärtformade kanske något för dig!

 

När du väljer material så är både förlovningsringar i silver med diamant, diamantringar i guld och diamantringar i platina populära. Vill du läsa en guide om vad du bör tänka på när du väljer ring kan du läsa om det här.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly