Hitta rätt guldkedja för dig → Guide

Hitta den perfekta guldkedjan för dig

Guldkedjor har varit ett populärt och tidlöst smycke i hundratals år. Det finns till och med fynd som liknar en guldkedja i Egypten från 2500 f.kr. Under renässansen bars guldkedjor av de mest förmögna människorna, men på senare år har det blivit ett av de mest köpta smyckena.

 

Funderar du på att köpa dig en guldkedja men vet inte riktigt vilken av alla hundratals olika modeller, längder och material som passar bäst för just dig? Det finns många olika faktorer att fundera över när det kommer till guldkedjor. Därför har vi skapat en guide som hjälper dig att hitta den perfekta guldkedjan för dig.

 

Lästips: Letar du efter en silverkedja? Kolla in våran guide till den rätta silverkedjan!

 

 

Vad ska du tänka på innan du köper en guldkedja?

Det finns många saker att tänka på när du ska lägga ner pengar på att köpa en guldkedja. Vi kommer att gå igenom dessa faktorer:

 • Smyckestyp
 • Tjocklek
 • Metall
 • Karat
 • Längd
 • Modell

 

Smyckestyp

Många typer av guldkedjor finns som både armband och halsband, vilket är positivt om du någon gång skulle vilja ha ett matchande set med likadan guldkedja som armband och halsband. Men ska du bara köpa en av dom så är det bra att ställa sig frågorna:

 • Vad är syftet med smycket?
 • Vad hade du använt mest?

 

Om syftet är att ha det till vardags så är det bäst att välja det smycke du är som mest bekväm med och som du kan se dig själv använda varje dag. Även om syftet är att bara använda kedjan till fest så måste du lista ut vad som hade kompletterat dina festkläder bäst så att du faktiskt använder guldkedjan.

 

Tjocklek

Tjocka och breda kedjor har på senare år blivit trendigt igen och används ofta som en utstickande accessoar för att sätta pricken över i:et på en snygg outfit. Så vill du ha ett smycke som syns och är lite edgy så är en tjock kedja ett bra val för dig.

 

En tunn guldkedja kan ge ett mer klassiskt och stilrent intryck och funkar bra som ett vardagssmycke för dig som inte vill ha en för utstickande kedja.

 

Lästips: Vi tipsar om hur du kan rengöra dina guldsmycken och dina silversmycken.

 

Metall

Du kan ofta välja en guldkedja i olika typer av guld beroende på vad du tycker passar dig. Vet du inte vilken typ av metall som passar dig bäst kan du läsa vår guide. De vanligaste guldsorterna att erbjudas är rött guld, vitguld och roséguld. Eftersom du förmodligen ska bära guldkedjan ofta är det viktigt att lista ut vilken sorts guld som passar dig bäst.

 

Guldkedja med en vit bakgrund

 

Karat

Att välja vilken karat din guldkedja ska ha kan vara det som påverkar guldkedjans pris allra mest. När det kommer till smycken som du planerar att bära varje dag så är det inte alltid “högst karat är bäst”. Även om 24 karat låter lyxigt så är guld ett väldigt mjukt material och i längden är inte smycken av 100% guld hållbart eller slittåligt.

 

Det vanligaste är att guldkedjor erbjuds i 18k, 14k eller 9k. En guldkedja i 9 karat kommer vara betydligt billigare och det är också den lägsta guldhalten som krävs för att få kallas äkta guld i Sverige. Är din hud känslig mot olika metaller så är en guldkedja i 18k bra då 18 karat och över är allergivänligt.

 

Längd

Hur lång guldkedja du vill ha kommer också att påverka hur en outfit ser ut och vad för intryck det ger. Vill du ha en guldkedja som armband är längden på kedjan mest en fråga om hur bred din handled är. Men om du däremot vill ha en guldkedja som halsband finns det fler alternativ att välja på.

 

Guldkedja 36 cm = Passar som guldkedja till barn mellan ca 2-8 år

Guldkedja 40 cm = Räcker precis runt halsen över nyckelbenen

Guldkedja 45 cm = Den vanligaste längden för kvinnor

Guldkedja 50 cm = Den vanligaste längden för män

Guldkedja 55 cm = Landar ungefär mitt på bröstbenet men över bysten

Guldkedja 60 cm = En längre variant som slutar vid bysten

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips om guldkedjor till män och kvinnor.

 

 

Modell

Guldkedjan finns i en mängd olika modeller. Vilken du ska välja av alla dessa handlar mer om vad du själv tycker är snyggast. Här listar vi några av de vanligaste modellerna.

 • Räv-kedja är en flätad guldkedja som ofta är halvstel och består av tätt flätat guld. De finns i olika tjocklekar och bredd.
 • Pansarkedja är en väldigt populär guldkedja. Pansarlänk, som den också kallas, är platt och finns i många olika storlekar.
 • Cordelle är en snurrad guldkedja som även kallas repkedja. Det är tunna guldtrådar som är tvinnade till att bilda en guldkedja. Cordell kallas rope chain på engelska.
 • Figaro är en kedja som har tre små länkar på rad för att sedan brytas av med en längre oval länk. Det är ofta en tunnare kedja.
 • Ankarkedja är designad att efterlikna den kätting som fäster i ett ankare på en båt. Den är ett slitstarkt och tåligt alternativ.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly