Vanliga ädelstenar till ringar

Allt du behöver veta om ädelstenar

 

Vill du gå en annan väg och inte ha en klassisk diamant i din förlovnings- eller vigselring? Då har du kommit rätt. I den här artikeln kommer vi gå igenom andra ädelstenar som är vanliga att ha till smycken, samt gå igenom Mohs hårdhetsskala på dessa och svara på vanliga frågor.

 

Vad är en ädelsten?

Ädelstenar har setts som värdefulla och magiska i många tusen år. Idag används de till smycken och är populära för sina färger och hårdhet. De flesta ädelstenar är mineraler som bildas i Jordens inre med små mängder av metaller i, och det är dessa föroreningar som ger ädelstenen en specifik färg.

För att klassificeras som en ädelsten måste den uppfylla vissa kriterier. För det första måste den vara tillräckligt hållbar för att tåla vardagligt slitage. Detta innebär att stenen måste vara hård nog för att motstå repor och flisor, och tillräckligt tålig för att inte lätt gå sönder. För det andra måste en ädelsten vara sällsynt, och med det menar man att den inte finns i större mängder och inte är lätt att reproducera på konstgjord väg. Slutligen måste en ädelsten vara vacker vilket betyder att den måste ha en attraktiv färg, ett attraktivt mönster eller andra egenskaper som gör den till en fröjd för ögat.

 

Det finns många olika typer av ädelstenar, men alla uppfyller inte alla dessa tre kriterier. Diamanter är till exempel mycket hårda och hållbara, men de är också ganska vanliga. Det innebär att de inte anses vara lika värdefulla som andra, mer sällsynta ädelstenar. På samma sätt kan vissa stenar vara mycket sällsynta men inte särskilt attraktiva, medan andra kan vara både sällsynta och vackra men inte särskilt hållbara. Det är först när en sten uppfyller alla kriterier som gör att den verkligen kan kallas en ädelsten. Stenar som inte når upp till alla kriterier kan dock kallas för ädelstenar i folkmun då det styrs lite av vad som är på modet just nu.

 

Nedan kommer vi att gå igenom några av de vanligaste ädelstenarna att ha i ringar.

 

 

Exempel på olika ädelstenar

 

Ädelsten Hårdhet (Mohs) Färg
Akvamarin 7,5–8 Ljusblå
Ametist 7 Lila/violett
Diamant 10 Genomskinlig
Morganit 7,5–8 Rosa
Rubin 9 Röd
Safir 9 Alla färger utom röd
Smaragd 7,5–8 Olika nyanser av grönt
Topas 8 Genomskinlig i sig, men är ofta färgad av andra metaller vilket gör att den finns i många olika färger och nyanser

 

Mohs hårdhetsskala

Mohs hårdhetsskala talar om hur reptåligt ett material är och har fått sitt namn av den tyska mineralogen Friedrich Mohs och introducerades år 1812. Man rankar materialet från 1–10 där 10 är det hårdaste. Om en ädelsten hamnar på hårdhet 5 ses den som rätt känslig och ömtålig, medan den anses ganska hård om den hamnar på 7–8. Diamant är världens hårdaste material med hårdhet 10 på skalan och bildas av kol i höga temperaturer långt under jord.

Hårdheten på ädelstenen är till största del det som avgör priset och kvalitén. Eftersom diamanten är hårdast så anses den som mycket dyrbar och exklusiv, trots att den inte är så ovanlig.

 

Carat

Carat är den viktenhet som man använder för ädelstenar för att tala om dess storlek. 200 milligram (0,2 g) motsvarar en carat, och termen har fått sitt namn från Ceratonia Siliqua, på svenska johannesbrödträdet, då man förr använde fröna från just det trädet för att jämföra vikten på diamanter och prissätta dem rätt.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vilken ädelsten är bäst att ha i en ring?

Alla ädelstenar har olika egenskaper, såsom färg och hårdhet. När du ska välja en ädelsten till din ring rekommenderar vi dig att tänka på hårdheten och hur aktiv du är i vardagen, d.v.s. hur mycket du vill att stenen ska klara samt vilken smak du har gällande färg.

 

Hur många ädelstenar finns det?

Eftersom kraven för att få kalla något för en ädelsten är något tolkningsbara så räknar alla olika. Vad som till exempel är tillräckligt hållbart och vad som är vackert kan vara en subjektiv fråga som skiljer sig från person till person. Om man talar om smyckestillverkning så används dock runt 50 olika ädelstenar för detta.

 

Hur mäter man Mohs hårdhet?

Mohs hårdhetsskala är en kvalitativ ordningsskala som karakteriserar materialens reptålighet och skalan består av 10 mineraler som är ordnade i stigande hårdhet. För att mäta Mohs hårdhet repas ett material med ett verktyg med känd hårdhet. Materialets reptålighet jämförs sedan med verktygets reptålighet.

Vilka ädelstenar är dyrast?

Det beror på många faktorer som storlek och liknande men denna lista jämför dyraste ädelstenar på ett bra sätt.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly