Moissanite eller Diamant → Vad är skillnaden?

Vad är Moissanite?

Moissanite är en ädelsten som är lik diamant på många sätt. Den upptäcktes år 1893 av en ren slump av en fransk forskare som heter Henri Moissan. Han trodde att han hittat diamanter i en krater som bildats av ett meteoritnedslag men det visade sig sedan vara partiklar av en annan kristall som sedan benämndes moissanite. Upptäckten skedde när han insåg att kristallerna var uppbyggda av kiselkarbid istället för kol som är fallet i diamanter.

 

Många hade, i alla fall förr i tiden, uppfattningen om att moissanite var en fejk diamant. Men så är inte fallet. De är två helt olika saker som liknar varandra i utseende och hårdhet.

 

Lästips: Vi tipsar och informerar om olika diamantslipningar såsom rund diamant, smaragdslipad diamant och prinsesslipad diamant.

 

Moissanite vs Diamond

Här går vi igenom de största skillnaderna mellan moissanite och diamanter och förklarar för- och nackdelar med båda ädelstenarna.

 

Uppkomst

Moissanite består, som vi nämnde ovan, av den naturligt förekommande mineralen kiselkarbid. Dock är den extremt sällsynt och finns inte i tillräckligt stor mängd i naturen för att kunna användas till massproduktion. Därför är nästan alla moissaniter som finns på marknaden gjorda i laboratorium. De tillverkas i labb på liknande sätt som labbodlade diamanter.

 

Diamant består då istället av hårt pressat kol som bildas djupt i jordens mantel. De flesta diamanter som finns på marknaden är naturligt skapade men labbodlade diamanter har ökat i popularitet på senaste då de med dagens tekniker knappt går att skilja från en naturlig diamant.

 

En pincett som håller i en diamant

 

Pris

Moissanite har sin största fördel när det kommer till priset då det är ett betydligt billigare material än diamanten. Om man jämför en moissanite och en naturlig diamant i exakt samma storlek och kvalitet så kostar diamanten ungefär 10 gånger mer. Vilket gör den till ett bra alternativ till personer som inte känner att det är värt att lägga ner så mycket pengar på en ädelsten.

 

Diamant är ett betydligt dyrare material. Detta beror delvis på att processen som mineralen genomgår är både lång och avancerad och delvis på hög efterfrågan. Men det finns även andra faktorer som spelar in i priset på en diamant. Dessa är t.ex. carat, slipning, klarhet och färg. Det finns bland annat hjärtslipad diamant, kuddslipad diamant och päronformad diamant.

 

Utseende

Moissanite och diamant är näst intill omöjligt för det otränade ögat att se skillnad på. Den absolut största skillnaden är brytningsindexet som för moissanite ligger på 2,65. Detta gör att den under naturligt ljus gnistrar i regnbågens färger. Den är den ädelsten som gnistrar mest. De flesta moissaniter har en vag grön eller gul nyans men med modern teknologi är det också möjligt att få dem färglösa.

 

Diamant har ett mer rent utseende utan alla dessa färger när den gnistrar. Vilket kan ses som mer exklusivt och eftertraktat. Den har ett brytningsindex på 2,42 och skiftar ofta i en svag nyans av gul eller brun även om den är bedömd som färglös. Det är även möjligt att få diamanter i andra färger. Du kan läsa mer om det i vår artikel om diamanter.

 

Hårdhet

Moissanite har en rank på 9.25 på Mohs hårdhetsskala vilket gör den till den näst hårdaste naturligt förekommande mineralen. Detta innebär att den är hårdare än andra ädelstenar som rubiner, safirer och smaragder. Det är absolut inga problem att bära en moissanite ring till vardags då den är reptålig och behåller klarheten länge.

 

Diamant är det mest populära valet som ädelsten till förlovningsringar och vigselringar för just den anledning att det är den hårdaste ädelstenen med en rank på 10 av 10 på Mohs hårdhetsskala. Det gör att den är otroligt reptålig och ett bra val för vardagsanvändning. Jämför man diamant mot moissanite är diamanten nästan fyra gånger starkare.

 

Ring med en rund diamant som centersten

 

Etik och miljötänk

Precis som filmen “Blood Diamond” visade finns det en mörk och oetisk sida till hur diamanter hittas i naturen. Det finns alltså krigsherrar som utnyttjar civila och barn till att bryta diamanter där pengarna sedan går till vapen och krig. Därför är det viktigt att veta vart diamanterna kommer ifrån om ni ska köpa en diamantring.

 

Diamantbrytning har dock på vissa ställen även en negativ inverkan på miljön då naturliga miljöer påverkas av gruvarbetet. Därför har det blivit mer och mer vanligt att företag erbjuder konfliktfria ädelstenar där framtagandet har minimal miljöpåverkan. Ett bra alternativ är också labbodlade diamanter där, precis som med de flesta moissaniter, allt skapas i labb med miljö och etik i åtanke. Så det går alltså att bära både en diamant- och mossanite ring med gott samvete.

 

Lästips: Lär dig mer om diamantslipningar genom att läsa om navettslipade diamanter och ovala diamanter.

 

Svar på vanliga frågor:

 

Är moissanite diamant?

Nej, moissanite är en egen typ av ädelsten som består av kiselkarbid istället för kol som diamanter. De är dock väldigt lika utseendemässigt och moissanite är den näst hårdaste ädelstenen efter diamant.

 

Är moissanite en ädelsten?

Ja, mossianite är en ädelsten som upptäcktes år 1893 i en krater från ett meteoritnedslag. Den upptäcktes av en slump och misstogs för att vara diamanter.

 

Vilken ädelsten är mest värdefull?

Rubinen är den mest värdefulla ädelstenen. Det beror på att det är den ädelsten som är mest sällsynt och därför en av de mest eftertraktade. Ju rödare färg en rubin har desto högre värderad är den.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly