Skötselråd → Rengöra Silver

När man pratar om att rengöra silver så går mångas tankar till när mormor satt och putsade silverbesticken med ett starkt, illaluktande medel inför varje julmiddag. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du rengör silversmycken hemma på bästa sätt – utan att använda det illaluktande putsmedlet! Vi kommer gå igenom följande:

 • Putsning av silver.
 • Förvaring av silverringar.
 • Göra rent silver hemma.

Silver är en mjuk ädelmetall som har funnits i många tusen år. Idag använder man en blandning av 92,5% silver och 7,5% av någon annan metall som kallas för Sterling Silver vid smyckestillverkning. Nedan kommer vi att gå igenom hur du på bästa sätt tar hand om din silverring i närmare detalj.

Om du har en silverring med en diamant så bör tänka på några extra saker. Vill du läsa mer om generella skötselråd för förlovningsringar kan du läsa mer om det här.

Putsning av silver

Det finns många olika husmorsknep som finns kvar sen förr gällande hur man bör putsa silver. Detta kan till exempel vara att rengöra silver med ättika, rengöra silver med coca cola eller rengöra silver med citronsyra. Detta kan gå att göra med till exempel silverbestick, men är ingenting som vi rekommenderar för din silverring.

Termen “putsa” är lite missvisande i det här sammanhanget då du egentligen bara rengör ringen, men i den här artikeln kommer vi att använda den som synonym för rengöring.

Förvaring av silverringar

Silver kan oxidera, vilket innebär att materialet svartnar. Det kan komma av vardagliga produkter såsom body lotion, parfym eller hårspray samt svavel och väte som finns till exempel i luften eller på huden. Allt silver mörknar med tiden och behöver därför rengöras regelbundet för att behålla sin glans.

Om din silverring blir svart- eller gulaktig i färgen så beror det troligtvis inte på smuts utan på svavel- eller sulfidavlagringar som uppstår när metallen kommer i kontakt med dessa i luften. Detta blir värst när du inte använder din ring utan låter den ligga i en låda, så vill du förvara den på ett så optimalt sätt som möjligt bör du lägga den i boxen som du fick den i eller i en lufttät påse.

Göra rent silver hemma

Att putsa silver smycken är inte alls komplicerat och det du behöver för att putsa silver är aluminiumfolie, bikarbonat eller bakpulver samt vatten.

 1. Lägg aluminiumfolie i botten av en skål.

Ha den blanka sidan uppåt.

 1. Placera din ring på foliet i skålen.

 1. Strö över bikarbonat eller bakpulver.

Några matskedar räcker. Ska du bara rengöra en ring så räcker det med ca 2 om du har en mindre skål.

 1. Häll över kokande vatten.

Det bildas kolsyra som en reaktion mellan vattnet och bakpulvret/bikarbonatet som kommer börja bubbla och fräsa i skålen. Detta gör att det är effektivt att putsa silver med bikarbonat.

 1. Låt ringen ligga kvar i blandningen tills vattnet har svalnat.

 1. Ta ut ringen och skölj av den med vatten.

 1. Torka ringen med en ren trasa eller handduk av bomull.

 1. Upprepa alla steg om du har en väldigt smutsig ring.

Den här metoden är både effektiv och skonsam. Genom att rengöra silver med bikarbonat eller rengöra silver med bakpulver så slipper du kemikalierna som finns i putsmedel för silver och är skonsammare mot din ring och är en bra metod för att rengöra oxiderat silver.

Lästips: Vill du veta mer om hur du rengör guld? Läs artikeln för mer information.

Svar på vanliga frågor

Kan jag putsa silver med såpa?

Ja, det kan du göra. Lägg en klick såpa (ej utblandad med vatten) på en mjuk tandborste och borsta försiktigt över hela ringen. Skölj sedan av ringen ordentligt och torka därefter med en mjuk handduk eller trasa i bomull. Detta går även att göra med vanligt diskmedel.

Kan jag putsa silver i diskhon?

Ja, det kan du! Om du inte bara har en ring som ska rengöras utan större objekt såsom bestick, fat eller kannor så kan du använda samma metod som vi föreslår med aluminiumfolie, bakpulver och kokande vatten men lägga allt i diskhon i stället för en skål.

Kan jag använda min silverring när jag tränar på gym?

Vi rekommenderar att alltid ta av ringen under gymträning. Detta beror på att du riskerar att få märken och repor på ringen om du till exempel tränar med hantlar eller lyfter en skivstång. Det gör att det blir onödigt slitage på ringen och du riskerar även att den börjar skava mot fingret.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly