Allmänt om rundslipade diamanter

En rund diamantring är den mest populära och klassiska av alla slipningar. Man har använt den i århundraden och dess briljans och eldighet gör att den är mycket efterfrågad. Runda briljantslipade diamanter har 58 fasetter (inklusive kulan), vilket gör att de reflekterar ljuset exceptionellt bra. Detta resulterar i en “briljant” glans som garanterat kommer att fånga ögat.

 

Runda diamanter anses ofta vara mer mångsidiga än andra former, eftersom de kan användas i en mängd olika inställningar och stilar. De tenderar också att se bra ut på alla typer av fingrar, vilket gör dem till ett populärt val för förlovningsringar.

 

Då de förlorar mer vikt under slipning och bearbetning är de dock ofta dyrare än andra former. Trots detta gör deras tidlösa skönhet dem till en investering för diamantälskare.

 

Lästips: Vill du veta med om navettslipningen, ovalslipningen eller päronslipningen? Klicka på länkarna!

 

Våra tips om du överväger en rund diamantring

När du ska utvärdera kvalitén på slipningen av en rund diamant, titta på följande faktorer:

 

Ljusstyrka: Detta är mängden vitt ljus som reflekteras tillbaka till ögat. En välslipad diamant kommer att framstå som ljus och gnistrande.

 

Eld: Detta är mängden färgat ljus som sprids i spektrumet. En välslipad diamant kommer att uppvisa en livlig eld.

 

Symmetri: Detta avser hur jämnt balanserade fasetterna är på varje sida av diamanten. En symmetrisk diamant kommer att reflektera ljuset jämnt, vilket resulterar i maximal briljans och eld.

 

Polering: Detta avser hur jämn diamantens yta är. En välpolerad diamant är fri från fläckar och repor.

 

För en rundslipad diamant, eller vilken diamantform som helst för den delen, är det viktigt att avgöra om diamanten är ren för ögat snarare än att bara läsa klarhetsgraden på ett papper. Med andra ord, ser du några inneslutningar, fläckar eller mörka fläckar när du tittar på diamanten utan förstoring? I många fall ser en VVS2-diamant och en VS1-diamant identiska ut med blotta ögat: fria från alla inneslutningar.

 

När du väljer en diamant med rund slipning bör du prioritera slipning framför klarhet. Detta beror på att en välslipad rund diamant maximerar ljuset som kommer in i och ut ur stenen, vilket resulterar i mer gnista. En dåligt slipad diamant kommer å andra sidan låta ljuset läcka ut från sidorna eller botten av stenen, vilket gör att den ser tråkig och livlös ut.

 

Medan vissa människor föredrar utseendet hos en vitare diamant, föredrar andra de varma tonerna hos en gul- eller brunaktig diamant. I slutändan handlar det om personliga preferenser. När det gäller rundslipade diamanter så rekommenderar vi färgklasserna G-I om du vill ha platina eller vitguld som metall och H-K om du önskar ha rött guld eller roséguld.

 

Vill du veta mer om diamanter, färgklassning och klarhet kan du läsa mer om det här.

 

förlovningsring i guld med halodesign och rund diamant

 

För- och nackdelar med rundslipade diamanter

Fördelar

  • Mycket populär.

Den rundslipade diamanten är en oerhört uppskattad typ av slipning vilket gör det enklare för dig att hitta en diamant som passar din vision för din ring.

 

  • Mest briljans och glöd av alla slipningar.

Slipningens förmåga att skära och reflektera ljuset ger den mer glöd och gnista än alla andra.

 

  • Passar perfekt till många olika typer av ringar.

Runda briljantslipade diamanter är mångsidiga och passar bra i alla typer av ringar, att från solitärringar till haloringar.

 

  • Inga skarpa hörn eller kanter.

Eftersom den inte har några skarpa hörn eller kanter som riskerar att flisa eller spricka är den mer hållbar än andra slipningar. Detta innebär dock inte att du inte behöver ta hand om din ring och vara försiktig med den!

 

  • Döljer inneslutningar och brister bra.

Den runda diamantens många fasetter gör ett bra jobb med att dölja eventuella inneslutningar eller andra brister i diamanten. Detta innebär att även en diamant av sämre kvalitet kan se vacker och lysande ut i denna typ av slipning.

 

Nackdelar

  • Dyrare än andra slipningar.

Eftersom den är så populär och efterfrågad tenderar den runda slipade diamanten att vara dyrare än andra typer av diamanter. Detta beror också på att diamanten förlorar mycket av sin ursprungliga vikt under slipningsprocessen.

 

  • Inte lika unik som andra slipningar.

Om du letar efter en unik ring är rund diamantring kanske inte något för dig. Eftersom den är så populär kommer du att se den här typen av ringar ofta.

 

Lästips: Här kan du ta reda på mer om kuddslipningen, princesslipningen eller smaragdslipningen.

 

Våra runda diamantringar

Vi på Goldringsly säljer en mängd olika ringmodeller med rundslipade briljantdiamanter. Några favoriter bland våra färdiga modeller är DANDELION, JULIA, AMBROSIA, BELLADONNA, CALLA, CECELIA, CELOSIA och IRIS. Skulle du i stället vilja designa en egen ring med en rundslipad diamant hos oss går det också utmärkt!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly