Smaragd Till En Ring → Allt Du Vill Veta

Känner du att du vill ha en vacker, grön ädelsten till din förlovnings- eller vigselring och vill veta mer om smaragd? Då är detta rätt artikel! Här kommer vi bland annat berätta om smaragdens egenskaper, förklara varför den passar bra till smycken samt svara på vanliga frågor.

 

Allmänt om smaragder

Ordet smaragd kommer från det latinska ordet smaragdus, som betyder grönt. En smaragd är en grön ädelsten som är av mineralet beryll precis som akvamarin och får sin gröna färg av metallföroreningar från krom eller vanadin. De kan variera i färg från ljusgrön till djupgrön och nyansen avgörs av hur mycket krom eller vanadin mineralet innehåller. Ju mer krom eller vanadin, desto djupare blir färgen.

 

Egenskaper hos smaragden

Smaragder är relativt hårda med en Mohs-hårdhet på 7,5–8. De är dock ganska sköra på grund av att de ofta har inneslutningar, vilket är små håligheter i stenen. Dessa innehåller luft eller föroreningar av andra ämnen. Detta kan göra smaragder mer känsliga för sprickor, så man måste vara försiktig när man slipar och sätter in dem i smycken.

 

Trots dessa utmaningar är smaragder fortfarande populära. De är mycket uppskattade för sin vackra gröna färg och är ett utmärkt val för smycken. Om du överväger att använda en smaragd i din ring så bör du se till att du samarbetar med en kvalificerad juvelerare som har erfarenhet av att sätta in just smaragder för att undvika att ädelstenen spricker.

 

Lästips: Funderar du i stället på en ametist, morganit eller topas till din ring? Klicka på länkarna för att läsa mer om dessa.

 

 

Därför passar smaragden bra till smycken

Smaragder har varit uppskattade sedan urminnes tider och har använts till smycken väldigt länge. De var populära i romarriket och hos inkafolket och än idag är de fortfarande mycket uppskattade och eftertraktade ädelstenar. De är populära för förlovnings- och vigselringar och används ofta i andra fina smycken. Smaragder blir också alltmer populära i modesmycken och används i en mängd olika typer av stilar.

Viktigt att tänka på är att även om smaragder är relativt hårda så gör deras kemiska sammansättning kan de skadas om de inte sköts på rätt sätt. En smaragd ring är inte det bästa alternativet om du har ett aktivt vardagsliv. Det är då klokare att välja en diamant, safir eller rubin till din förlovnings- eller vigselring då dessa tål mer.

 

Svar på vanliga frågor

 

Hur värderar man en smaragd?

När man ska göra en värdering av en smaragd så utgår man ifrån fyra olika faktorer som är slipning, färg, carat och klarhet. Det är dock färgen som väger tyngst och ju djupare grön färg desto mer är den värd. När det kommer till smaragder så lägger man inte lika stor vikt vid inneslutningar och sprickor som vid värdering av diamanter.

 

Vad symboliserar en smaragd?

Smaragder har varit värdefulla sedan urminnes tider och har använts av många kulturer som en symbol för rikedom och makt. De sägs även representera hopp, ny början och kärlek och anses ge lycka, läka kroppen och skärpa sinnet. Smaragden är även månadssten för maj.

 

Är det vanligt att smaragder är behandlade?

Ja, smaragder läggs ofta direkt i ett oljebad när de bryts för att dölja håligheter och sprickor. De smaragder som inte har dessa fel och inte har oljebehandlas värderas högre på marknaden. Om du ska köpa en smaragd så bör du fråga efter ett certifikat som berättar om eller hur mycket den har behandlats.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly