Vad kostar ett bröllop? → Vi förklarar

Vad kostar ett bröllop egentligen? Ni kan anpassa kostnaderna mycket beroende på vad ni har för bröllopsbudget, och i den här artikeln kommer vi gå igenom olika komponenter som hör bröllop till samt vad ni kan vänta er för ungefärlig kostnad.

Bröllopsbudget

Innan ni börjar med er bröllopsplanering bör ni sätta en budget där ni besvarar följande frågor:

  • Hur mycket vill ni lägga allt som allt? När ni har en totalbudget blir det enklare att bestämma vad ni vill lägga mest krut på.

 

  • Vad ni vill lägga mest pengar på? Här kan ni dela upp det i olika kategorier för att det inte ska springa i väg.

 

  • Ska gästerna betala någon kuvertavgift? Vissa låter gästerna bidra med en kuvertavgift som bidrag till mat och dryck.

 

  • Hur många gäster vill ni bjuda? Det är oftast här kostnaderna springer i väg. Genom att bestämma antalet gäster kan ni sedan avgöra bland annat om ni ska kunna erbjuda en öppen bar och vilken typ av catering/meny ni vill ha.

 

Olika delar som varierar mycket i pris

Den mest avgörande delen när det gäller kostnad för bröllopet är antalet gäster. Vill ni att många ska vara med och fira er speciella dag så behövs mer mat och dryck. Detta gör att priset ökar avsevärt medan andra delar såsom trycksaker eller transport utgör en betydligt mindre del. Vi kommer att gå igenom detta närmare längre ner i artikeln tillsammans med de övriga delarna.

Något som är värt att minnas är att Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Norrland kan ha olika prissättning och det kan därför variera. Vi har satt ihop ett prisintervall med ett genomsnitt som inte är kopplat till ett specifikt område.

 

Brudbukett

De allra flesta vill ha en brudbukett och även blommor till tärnorna. Välj blommor som ni tycker om och som matchar ert tema. Vissa blommor är dyrare än andra, men kostnaden brukar ligga på allt mellan 200 kr och 3 000 kr.

 

Bröllopsfotograf

Att hyra in en bröllopsfotograf som fångar både vigseln och bröllopsfesten är vanligt. Ni vill spara det som minne och det är också väldigt roligt att skicka ut bilder från kvällen till gästerna efteråt. Beroende på vad som ingår, hur erfaren personen är och hur länge ni vill att denne följer er kan det landa på mellan 5 000-130 000 kr.

 

Bröllopsfest

I den här delen räknas allt som har med festen att göra in. Vi har exkluderat kostnaden för bröllopslokal då det varierar för mycket för att kunna säga ett snitt. Det vi inkluderar här är dekor, bröllopsmeny, bröllopstårta, dryck och om ni vill ha underhållning under kvällen.

Dekor: ca 3 000–5 000 kr. Med dekor syftar vi på blommor och annat liknande.

 

Bröllopsmeny: mellan 175–2 500 kr per person. Beroende om ni väljer catering eller 3-rätters och om ni köper någon form av dryckespaket till maten varierar priserna mycket.

 

Bröllopstårta: mellan 30–60 kr per bit.

 

Dryck: om ni vill servera alkoholhaltiga drycker kan ni räkna med en kostnad från 200 kr per person beroende på vilken typ av dryck.

 

Underhållning: 0–8 000 kr. Vill ni endast ha en färdig spellista som spelas upp under kvällen kommer det inte att kosta någonting. Om ni i stället vill ha en DJ eller trubadur som underhåller kan ni räkna med en kostnad på ca 5 000–8 000 kr.

 

 

Bröllopskoordinator

Att anställa en bröllopskoordinator för att få hjälp med att hålla koll på allt och se till att planeringsfasen går felfritt har blivit vanligare och vanligare. Ni kan själva välja om ni vill ha hjälp från början till slut eller om ni endast behöver hjälp med planeringen. Beroende på omfattning kan kostnaden för en bröllopskoordinator landa på mellan 4 000–200 000 kr.

Kläder och smycken

Det dyraste i den här kategorin brukar vara brudklänningen. Vissa köper en klänning för några tusenlappar medan andra slår på stort och lägger 100 000 kr. Vill man inte spendera så mycket pengar på en klänning så finns det ställen som hyr ut brudklänningar.

Brudklänning: vanligtvis 5 000–10 000 kr.

 

Kostym/Frack: mellan ca 4 000–10 000 kr.

 

Smycken: ca 1 500 kr.

 

Skor till bruden och brudgummen: 1 500–2 500 kr/par skor.

 

Styling och make-up

Manikyr, pedikyr, smink och håruppsättning är något som de flesta vill ha. Om ni vill göra detta hos en professionell kan ni räkna med:

Manikyr: ca 500–750 kr.

 

Pedikyr: ca 400–700 kr.

 

Makeup-artist: ca 750-2 500 kr.

 

Hårstyling: ca 1 000-2 000 kr.

 

 

Transport

Om ni inte har vigseln och bröllopsfesten på samma plats behöver ni ta er mellan dessa på ett smidigt sätt. Ni kan till exempel hyra en veteranbil eller häst och vagn. Detta brukar landa på mellan 1 000–2 500 kr beroende på vad ni väljer.

 

Trycksaker

Med trycksaker syftar vi på inbjudningskort, vigselprogram, bordsplaceringar, meny och eventuella tackkort till era gäster. Gillar ni att pyssla kan ni göra allt detta själva, men vill ni beställa färdiga kan ni landa på allt mellan 1 000–8 000 kr.

 

Vigselringar

Kanske något av det viktigaste som hör till bröllopet. En vigselring kan kosta precis vad ni vill att den ska kosta. Vi på Goldringsly säljer ringar från några få tusenlappar och erbjuder även att ni kan designa en egen ring hos oss som vi tillverkar helt efter era önskemål!

 

Om ni har en begränsad budget så kan ni komma undan billigare med de allra flesta delar. Har ni någon vän som är duktig på att fotografera eller håller på med styling och make-up? Fråga personen om denne kan tänka sig att hjälpa till! Vill ni dra ner på matkostnaderna kan ni laga maten själva eller be folk ta med sig till ett knytkalas om ni känner att det passar bra in med ert tema. Gällande kläder och skor måste ni inte köpa det dyraste utan välj något som ni känner er bekväma i. Det finns inga måsten gällande bröllop utan håll er till er vision om hur ni vill ha det – då kommer ni få en oförglömlig kväll!

 

 

Går ni i tankarna på att gifta er utomlands kommer dessa kostnader inte stämma överens vilket kan vara bra att ha i åtanke.

 

Så mycket kommer ditt bröllop att kosta totalt

Det finns väldigt många faktorer som påverkar vad ert bröllop kommer att kosta. Det är bland annat hur många gäster ni bjuder, hur mycket ni ordnar själva eller får hjälp med samt vad ni väljer för typ av mat och dryck. Det genomsnittliga bröllopet brukar landa på mellan 50 000 – 100 000 kr i Sverige men ni kan både komma undan billigare eller landa på en dyrare nota om ni önskar det!

 

Lästips: vill ni veta mer om bröllop i Frankrike, Spanien eller Italien? Klicka på länkarna för att läsa mer!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly