Guide: Bröllopsdagar och presenttips

 

Er bröllopsdag är en dag för firande och fungerar som en påminnelse för er om varför ni gifte er. Det är ett ypperligt tillfälle för er att uttrycka era känslor för er partner på olika sätt. Genom presenter, genom fina ord eller genom att spendera kvalitétstid tillsammans.

 

Enligt gammal tradition ska mannen ge sin fru en present på bröllopsdagen i det material som symboliserar det årtal man varit gifta. Alla bröllopsdagar har ett specifikt namn, från bomullsbröllop (1 år) till platinabröllop (80 år). Nu i vår tid är det dock vanligt att båda parterna ger varandra en present och det behöver inte vara presenter av ett specifikt material.

 

Behöver du hjälp med att lista ut vilken bröllopsdag du och din partner firar eller hitta lämpliga presenter till din partner på er bröllopsdag? Fortsätt då läs vår guide nedan där vi förklarar vad varje bröllopsdag heter enligt svensk tradition och tipsar om presenter.

 

 

Lästips: Vi tipsar om bröllopslokaler i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Umeå

 

1 år – Bomullsbröllop

2 år – Pappersbröllop

3 år – Läderbröllop

4 år – Blomster/Fruktbröllop

5 år – Träbröllop

6 år – Sockerbröllop

7 år – Yllebröllop

8 år – Gummibröllop

9 år – Linnebröllop

10 år – Tennbröllop

11 år – Stålbröllop

12 år – Sidenbröllop

13 år – Spetsbröllop

14 år – Elfenbensbröllop

15 år – Kristallbröllop

16 år – Fjäderbröllop

17 år – Silkesbröllop

18 år – Satinbröllop

19 år – Galonbröllop

20 år – Porslinsbröllop

25 år – Silverbröllop

30 år – Pärlbröllop

35 år – Korallbröllop

40 år – Rubinbröllop

45 år – Safirbröllop

50 år – Guldbröllop

55 år – Smaragdbröllop

60 år – Diamantbröllop

65 år – Krondiamantbröllop

70 år – Järnbröllop

75 år – Atombröllop

80 år – Platinabröllop

 

5 tips på presenter för bröllopsdagen

 

  1. En klocka – Att ge din partner en klocka symboliserar den eviga kärleken. Det kan vara en utmärkt present till er första bröllopsdag då klockor inte behöver vara alltför dyra och efter att ha precis haft ert bröllop kan en billigare present vara snäll mot plånboken. Särskilt då kostnaden för ett bröllop och smekmånad inte alltid är så billig.
  2. Porslinsset eller fina glas – Fint porslin eller ett par fina öl – eller vinglas är en trevlig present som fungerar till vilken bröllopsdag som helst. Kanske samlar din partner på glas eller porslin från en speciell serie? Vill du istället matcha in det till en bröllopsdag som har porslin som tema kan du vänta tills ni har 20 årig bröllopsdag.
  3. En resa eller övernattning – Vid eran 10 åriga bröllopsdag eller möjligen redan vid den 5 åriga bröllopsdagen kan ni säkert vara i behov av en liten romantisk resa eller övernattning tillsammans. En perfekt present till varandra för att komma ifrån jobb eller barn ett tag och bara fokusera på varandra. Kanske passar det med en spaövernattning eller en veckas resa till Grekland eller Bahamas?
  4. Smycken som passar till bröllopsdagens tema – Vissa bröllopsdagar har teman som passar utmärkt att symbolisera med ett matchande smycke. T.ex. vid er 40 åriga bröllopsdag hade ett halsband med en liten rubin kunnat vara passande, vid er 30 åriga bröllopsdag finns chansen att köpa ett par pärlörhängen, eller kanske ett silverarmband vid er 25 åriga bröllopsdag.
  5. Boka in en kurs tillsammans – Finns det något ni alltid velat lära er eller göra tillsammans? Då är en perfekt present att ni bokar in er på, t.ex, en kurs i matlagning, dykning eller akvarellmålning. Alternativen är många och det ger er flertalet tillfällen då ni får spendera tid tillsammans medan ni gör något roligt.

 

 

Lästips: Vill ni gifta er utomlands och letar bröllopslokaler i t.ex. Spanien, Frankrike eller Italien? Läs våra artiklar

 

Svar på vanliga frågor:

 

Varför ska man gifta sig?

De flesta som gifter sig gör det som en kärleksgest till varandra men det finns även de som gifter sig för att de har barn ihop och båda föräldrarna vill ha samma efternamn som barnet eller för ekonomiska anledningar. Men det finns även många i dagens samhälle som väljer att bara vara sambos eller stanna vid förlovning.

 

Hur mycket kostar det att gifta sig i kyrkan?

Är du eller din partner medlem i svenska kyrkan är det gratis att gifta sig i kyrkan. Läs mer om att ha en kyrklig vigsel här.

 

Hur gamla är folk när de gifter sig?

Medelåldern för kvinnor som gifte sig för första gången var, under år 2021, 34,2 år medan medelåldern för män som gifte sig för första gången var 36,3 år (SCB).

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly