Akvamarin Till En Ring → Allt Du Vill Veta

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du vill veta om akvamariner om du funderar på att välja en sådan till din ring. Vi går även igenom dess egenskaper, värde samt svarar på vanliga frågor.

Allmänt om akvamarin

Akvamarin är en vacker och populär ädelsten som har varit uppskattad i århundraden. Namnet kommer från det latinska ordet för “havsvatten”, och det sägs att den har använts som en talisman av sjömän för att skydda dem från oväder. Akvamarin tillhör beryllfamiljen som även omfattar smaragder och morganit. Den varierar i färg från ljusblått till djupt blågrönt och dess transparens gör den till ett utmärkt val för alla typer av smycken. Ädelstenen går att hitta i många länder runt om i världen och Brasilien är den främsta källan på dagens marknad.

Stenen har en hårdhetsgrad på 7,5-8 på Mohs skala vilket gör den tillräckligt hållbar för vardagsbruk. Den anses dock fortfarande vara en relativt mjuk ädelsten och bör skyddas från stötar och repor. Akvamarin är också något känslig för värme, så man bör vara försiktig när man rengör eller reparerar dessa smycken. Har du ett aktivt vardagsliv och behöver en sten som har en högre hårdhetsgrad kan du bland annat kolla på en diamant, rubin eller safir.

Värdet varierar beroende på storlek, färg och klarhet. Akvamariner med en djupt blå färg är vanligtvis mer värdefulla än de med en ljusare färg. De med färre inneslutningar är också högre värderade. Något som också påverkar är om den har behandlats eller förbättrats på något sätt då detta ibland kan minska värdet.

Akvamarinens egenskaper

Förutom att vara en populär ädelsten för smycken sägs akvamarin också ha många metafysiska egenskaper. Den ska vara en sten för mod och styrka som kan hjälpa till att övervinna rädslor och fobier. Akvamarin är också förknippad med strupchakrat, vilket gör den till en hjälpsam sten för kommunikation och uttryck.

Lästips: Här kan du läsa mer om ametist till en ring eller topas till en ring.

Svar på vanliga frågor

Vad kostar en akvamarin?

En akvamarin kan kosta allt mellan 250 och 50 00 kr per carat. Priset på en akvamarin beror på dess kvalitet, storlek, färg och klarhet precis som för alla ädelstenar. De dyraste akvamarinerna är stora, klara och har en djupt blå färg. Tänk på att välja en sten av hög kvalitet och resten efter personliga preferenser!

Vad har akvamarin för betydelse?

Akvamarinen anses vara en symbol för hopp, mod och vänskap. Den sägs också öka intelligensen och främja klarhet i tanken. Eftersom den är förknippad med förknippad med strupchakrat så symboliserar den även kommunikation och uttryck. Stenen är även månadssten för mars och det astrologiska tecknet Fiskarna.

Är akvamarin en sten?

Ja, akvamarin är en sten. Det är en ädelsten av mineralet beryll och har en Mohs-hårdhet på 7,5–8. Akvamarin är vanligtvis blå, kan variera i färg från ljusblått till djup blågrön och även vara turkos. Den är känd som “havets sten” och har fått sitt namn därefter.

Passar akvamarin till en ring?

Akvamarin är ett utmärkt val som ringsten eftersom den är både vacker och hållbar. Denna ädelsten sägs också ha lugnande egenskaper. Tänk dock på att det är en relativt mjuk sten, så om du har ett aktivt vardagsliv kan det vara klokt att välja en hårdare sten som kommer klara av dina dagliga aktiviteter bättre.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly