Allmänt om diamanter

Diamanter är det hårdaste naturliga ämnet på jorden. De är också de mest glänsande och strålande av alla ädelstenar. Namnet “diamant” kommer från det grekiska ordet “adamas“, som betyder “oövervinnlig”. Diamanter är gjorda av kol och skapas djupt inne i jordens mantel under extremt höga temperaturer och tryck. De förs sedan upp till ytan genom vulkanutbrott.

 

Denna ädelsten har varit uppskattad i århundraden och använts som både smycken och valuta. I dag är de fortfarande högt värderade för sin skönhet och hållbarhet. Du kan hitta diamanter i en mängd olika färger, inklusive den klassiska vita (eller färglösa) samt gul diamant, röd diamant, rosa diamant, blå diamant, grön diamant och till och med svart diamant. De färgade är dock mycket mer sällsynta än vita diamanter och anses därför vara mycket värdefulla.

 

När man väljer en diamant är det viktigt att ta hänsyn till fyra olika faktorer:

  • Caratvikt
  • Klarhet
  • Färg
  • Slipning

 

Dessa faktorer avgör en diamants värde och kvalitét och nedan kommer vi beskriva innebörden av faktorerna närmare.

 

Diamantens caratvikt

Vikten på en diamant mäts i carat, och en carat motsvarar 200 milligram. Storleken på en diamant påverkas också av diamantens djup, vilket är hur långt den sträcker sig från stenens topp till botten. En diamant med en carat kan därför vara större än en diamant med två carat om den har ett litet djup. Diamantens slipning är också en faktor som påverkar dess storlek. En välslipad diamant kommer att verka större än en dåligt slipad diamant av samma vikt.

 

När det gäller caratvikt är större diamanter mer sällsynta och därför mer värdefulla. Men caratvikten ensam avgör inte en diamants värde utan andra faktorer måste också tas i beaktande. Till exempel kan två diamanter ha samma caratvikt men olika klarhetsgrader. Den ena diamanten kan vara klassificerad som VVS1 (mycket, mycket svagt inkluderad) medan den andra är klassificerad som I2 (inkluderad). Den första diamanten kommer då att vara mer värdefull än den andra eftersom den är mer sällsynt.

 

En diamant på en carat med utmärkt klarhet och slipning kommer att vara mer värdefull och eftertraktad än en diamant på två carat med dålig klarhet och skärning. Det bästa sättet att välja en diamant är att hitta en som har en balans mellan alla fyra faktorerna (carat, klarhet, färg och slipning). På så sätt kan du försäkra dig om att du får det bästa värdet för dina pengar.

 

Lästips: Vill du veta mer om kuddslipade diamanter, navettslipade diamanter, ovalslipade diamanter eller päronslipade diamanter? Läs artiklarna om detta via länkarna.

 

Diamant klarhet

När man talar om en diamants klarhet avser juvelerare närvaron eller frånvaron av fläckar och inneslutningar. Dessa brister och inneslutningar kan finnas både på diamantens yta och i stenens inre. Storleken, placeringen, antalet och arten av dessa fläckar och inneslutningar påverkar den totala klarhetsgraden för diamanten.

 

GIA (Gemological Institute of America) är den ledande auktoriteten när det gäller klassificering av diamanter.

I tabellen nedan kan du se en översikt av de olika klarhetsgraderna:

FL Flawless Inga fläckar eller inneslutningar är synliga för ett tränat öga, även under 10x förstoring.
IF Internt flawless Inga inneslutningar är synliga för ett tränat öga, men det kan finnas några fel på ytan.
VVS1-2 Mycket, mycket svagt inkluderade (på en skala från 1–2). Det är svårt för ett tränat öga att se inneslutningar under 10x förstoring.
VS1-2 Mycket svagt inkluderade (på en skala från 1–2). Inkluderingar är synliga för ett tränat öga under 10x förstoring, men de anses inte vara störande.
SI1-2 Lätt inkluderade (på en skala från 1–2) Inkluderingar är tydligt synliga för ett tränat öga under 10x förstoring och kan anses vara något störande.
I1-3 Inkluderad (på en skala från 1–3) Inkluderingar är tydligt synliga med blotta ögat och anses vara mycket störande.    

 

 

Diamantens färg

Diamantens olika färger orsakas av föroreningar i stenens struktur. Den vanligaste föroreningen är kväve, som ger diamanter en gul eller brunaktig nyans. Andra föroreningar kan ge diamanten andra färger, såsom till exempel röd eller blå. GIA (Gemological Institute of America) har en skala som graderar de olika färgerna på diamanter, där D är den högsta kvaliteten (ingen färg) och Z är den lägsta kvaliteten (en mycket tydlig färg).

 

Skalan är följande:

D-E-F: Färglös

G-H-I: Nästan färglös

J-K: Svagt gul

L-M: Mycket ljusgul

N-R: Svagt gul

S-Z: Gul

 

 

Priset på en diamant ökar med dess färgklass, eftersom färglösa diamanter är mer sällsynta än färgade diamanter.

 

Diamantslipningar

Det finns många olika sätt att slipa en diamant, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Några populära slipningar är den runda briljantslipningen, princesslipningen och smaragdslipningen.

 

Den runda briljantslipningen är också den dyraste, eftersom den maximerar den diamantens eld och briljans. Man förlorar dock en del av diamantens vikt vid denna typ av slipning. Princesslipningen är ett populärt alternativ till den runda briljantslipningen eftersom den behåller mycket av diamantens ursprungliga vikt. Smaragdslipning är mindre populär än de andra två, men kan ses som mer elegant av vissa då den snarare skimrar mer än gnistrar.

 

Diamantens slipning är viktig eftersom den påverkar diamantens symmetri, ljusstyrka, glöd och hur gnistrande diamanten ser ut. En välslipad diamant kommer att verka ljusare och mer gnistrande än en dåligt slipad.

 

Därför passar diamanter bra till ringar

En diamants hårdhet bestäms av dess Mohs-klassning. På denna skala bedöms mineralers hårdhet på en skala från 1 till 10, där diamanter är ett av de hårdaste materialen med en hårdhet på 10. Detta gör dem idealiska att använda till smycken då de är mycket motståndskraftiga mot repor och flisor. Dessutom är de mycket vackra och har ett högt värde, vilket gör dem till en perfekt symbol för kärlek och engagemang. Slutligen sägs diamanter också representera evighet, vilket gör dem ännu mer speciella för par som är på väg in i ett liv av lycka tillsammans.

 

På grund av att diamanten kan slipas till många olika former är det också enkelt att välja en slipning som passar just din eller din partners specifika stil.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vad är en labbodlad diamant?

Labbodlade diamanter är lika äkta som diamanter som bryts från jorden. Labbodlade diamanter är identiska med diamanter från jordborrning på alla sätt, förutom att de odlas i ett laboratorium. De har samma kemiska, fysikaliska och optiska egenskaper som diamanter från gruvor och uppvisar samma glöd och gnista.

 

Vad är fasetter på en diamant?

När det gäller diamanter avser termen “fasett” de plana ytorna på ädelstenen som har skurits i ett specifikt geometriskt mönster. Det är dessa fasetter som bidrar till att skapa de vackra optiska effekterna på diamantens yta, alltså den gnista som vi ser när diamanten interagerar med ljus.

 

Hur stor är världens största diamant?

Världens största diamant är Cullinan-diamanten med en vikt på 3 106 carat (621.35 gram). Den upptäcktes i Premier-gruvan i Sydafrika 1905 och fick sitt namn efter gruvans ägare, Thomas Cullinan. Den slipades i nio större stenar och 96 mindre stenar. 

 

Kan jag köpa en diamantring av er på Goldringsly?

Ja, det kan du göra! Vi på Goldringsly säljer många färdiga ringmodeller med diamanter och erbjuder även att du kan designa en egen ring hos oss. Då fyller du i vårt formulär där du kan skriva in dina önskemål, välja metall och slipning på diamanten samt bifoga inspirationsbilder.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly