Allergivänliga örhängen → Välj rätt metall!

Allt du behöver veta om allergivänliga örhängen

Har du någonsin kommit hem från en shoppingtur där du hittat de perfekta örhängena bara för att vakna upp nästa dag med örsnibbar som kliar, svider och ser ut som en röd svullen katastrof? Tyvärr är du inte ensam om det. Öron är känsliga och för många av oss finns det flera material som kan ge en allergisk reaktion. Svaret på detta problem är allergivänliga örhängen!

Det är inte helt enkelt att förstå vilka material och metaller det är som triggar en allergisk reaktion på din hud. Därför har vi sammanställt all den viktigaste information som behövs för att du med känslig hud ska kunna hitta örhängen som fungerar för dig.

Lästips: Vi tipsar om vackra örhängen till vardags och till fest samt trendiga örhängen för män.

Vill du köpa billiga örhängen?

Det är inte alltid man har råd att lägga ner en stor summa pengar på örhängen. Då finns det många billiga alternativ som kan vara lockande att köpa. Tyvärr brukar de billigare örhängena vara just de som triggar i gång en allergisk reaktion för den med känslig hud.

Som tur var finns det örhängen som är allergivänliga till bra priser. Det gäller bara att hitta rätt metall för dig. Därför listar vi metaller som du med känslig hud ska undvika och vilka material du kan känna dig säker att testa.

Kvinna med allergivänliga örhängen och händerna vid ansiktet

Undvik nickel

Nickel är en metall som väldigt många är allergiska mot och tyvärr finns det i de flesta örhängen. Det är vanligt att nickel används som basmetall i örhängen täckt med t.ex. guld- eller silverplätering. Pläteringen gör att sådana örhängen kan gå att använda ett litet tag men förr eller senare kommer nickel läcka ut. Då kommer det i kontakt med din hud och skapar irritation.

Varför innehåller örhängen nickel?

Nickel är en av olika metaller som används både som en basmetall i billigare smycken och som en metall som mixas tillsammans med rent guld och silver för att skapa hållbara smycken. Det innebär att även guldsmycken med t.ex. 14 karat eller 18 karat kan innehålla nickel.

Eftersom rent guld och silver är för mjukt om det inte blandas med andra metaller behövs det alltid en mix med andra metaller i smycket. Så om du är jättekänslig mot nickel kan du till och med behöva undvika smycken äkta guld.

Material som är bra för känslig hud

Har du en nickelallergi eller är känslig mot nickel finns det fortfarande fina örhängen som alternativ för dig. De brukar benämnas som “nickelfria örhängen” eller “allergivänliga örhängen”. Här är några tips på material som vi rekommenderar för känsliga öron.

  • Medicinsk titan

Allergivänliga örhängen i medicinsk titan ger dig ett par örhängen av ett material som inte innehåller skadliga ämnen som kan irritera huden. Ett örhänge i titan brukar även vara täckt med en allergivänlig guld- eller silverliknande ytbeläggning. Det är det perfekta valet för dig med känslig hud.

  • Medicinsk plast

Ett par örhängen i medicinsk plast kanske låter lite konstigt. Hur kan ett par örhängen i plast vara fina? Men örhängen i medicinsk plast ser faktiskt inte alls plastiga ut. De används allra mest som örhängen för barn där allergivänliga smycken är viktigt. De är tåliga och viktigast av allt kommer de inte att irritera barnets känsliga hud.

  • Högre guldhalt

Ju högre guldhalt ett par örhängen har desto mindre nickel finns det i dom. Därför kan vissa som är känsliga mot nickel ändå använda guldörhängen med t.ex. 18 karat guld.

 

vackra örhängen i äkta guld

 

Lästips: Läs vår öronpiercing guide där vi förklarar de populäraste öronpiercingarna.

Lista ut vilka metaller du är känslig mot

Har du märkt att din hud bara reagerar på vissa örhängen? Då kan det vara så att du är allergiskt mot en specifik metall. Är du osäker på vilken metall eller vilka metaller dina örhängen är gjorda av kan det vara en bra idé att göra ett allergitest.

Vill du kunna lista ut vilken metall du är allergisk mot finns det ett test som kallas lapptest där metallen sätts i kontakt med din hud under en dag eller två. Därefter kan testresultaten visa vilka metaller du ska undvika.

Svar på vanliga frågor

Hur vet man om det är nickel i örhängen?

Om det inte står i produktbeskrivningen för örhängena kan man köpa ett nickeltest och testa ens örhängen för spår av nickel med det testet.

Kan man vara allergisk mot äkta silver?

Ja, men då är det ofta inte en nickelallergi eftersom sterling silver inte ska innehålla nickel. Men reagerar din hud på silver kan det vara på grund av andra ämnen i silvret.

Hur yttrar sig nickelallergi?

De vanligaste symptomen på nickelallergi är att huden där örhänget sitter är röd och svullen. Huden kan även klia samt vara torr eller ha blåsor och knottror.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly