Allt du behöver veta om vigselringar

Allt om vigselringar

Det är mycket att tänka på inför vigseln och en av dessa är att välja vigselring. I den här artikeln går vi igenom historiken bakom vigselringen, hur det ser ut idag samt ger våra bästa tips på saker att ha i åtanke när du väljer vigselring.

 

Lästips: Vill du veta mer om vad en morgongåva är eller få tips på morgongåva till henne eller till honom? Klicka på länkarna.

 

Traditionen bakom

Arkeologer har spårat traditionen att bära vigselringar så långt tillbaka som till gamla Egypten. De var då gjorda av enkla material såsom hampa eller vass. Det sågs som en kärleksring och cirkeln som en symbol för evighet. Även de gamla grekerna och romarna använde ringar av till exempel ben, läder och lite senare järn. För de som var rikare blev det även vanligt att markera sitt äktenskap med guld- eller silverarmband. På 1400-talet började man att ibland gravera in en vers, och med tiden blev gravyren mer personlig och sattes på insidan av ringen för att hålla meddelandet mer personligt.

 

Så ser det ut idag

Oavsett om du väljer att gifta dig borgerligt eller kyrkligt så brukar man byta ringar med varandra. I kyrkan är det en del av vigselakten medan de borgerliga inte säger något om ringbyte, men de flesta väljer att göra det ändå.

 

Så mycket bör du spendera

Kostnaden för vigselringarna är något som ni bör komma överens om och sätta i er bröllopsbudget. Det finns ingen regel för hur mycket en vigselring ska kosta utan det är helt upp till er och er budget. Priset varierar mycket beroende på material och val av ädelsten(ar). Värt att ha i åtanke är dock att en billigare ring i ett billigare material kan ha mindre resistens mot repor och skador vilket gör att den inte blir lika hållbar.

 

 

3 tips inför val av vigselring

 

  1. Fastna inte i en trend. Ringen symboliserar kärleken mellan dig och din partner. Det är viktigt att inte fastna i något som är trendigt för tillfället utan välja någon som du vet att du inte kommer tröttna på utan som håller sig över tid.

 

  1. Tänk på att den ska vara bekväm att ha på sig. Vigselringen ska bäras dagligen och för resten av ditt liv. Välj en ring som du tycker känns bra på fingret och som du inte kommer tycka är för tung eller otymplig att ha på sig.

 

  1. Matcha med din förlovningsring. Många väljer att matcha sina ringar för att få en enhetlighet och enkelt kunna välja andra smycken som passar ringarna både till fest och till vardags.

 

Lästips: Det finns mycket att ha i åtanke när man ska välja vigselring, till exempel bredden. Klicka på länken för att läsa mer om just det!

 

Svar på vanliga frågor

 

Varför har man vigselringen på vänsterhanden?

Traditionen att ha ringen på vänster hand har sitt ursprung i att man förr trodde att det fjärde fingret på vänster hand hade en blodådra som gick direkt till hjärtat. Den kallades “Vena Amoris” (kärlekens ådra), eftersom man då trodde att hjärtat var kroppens känslocentrum.

 

Vad kostar en vigselring?

Hos oss på Goldringsly hittar du ringar i prisskiktet mellan 1 500 kr–160 000 kr. Priset påverkas främst av diamantens carat och antalet stenar. Vi erbjuder även att du kan designa en egen ring som matchar dina exakta önskemål, men då kan vi inte säga exakt pris så här på rak arm. Våra ringar tillverkas i materialen roséguld, vitguld, rödguld eller platina.

 

Brukar vigselringar ha diamanter?

Det är ett val som är helt upp till dig! Vissa föredrar en helt slät vigselring medan andra vill ha ädelstenar. Om du har en förlovningsring med en sten är det väldigt fint att matcha med till exempel en alliansring med små stenar då det kan bli svårt att ha ringarna i linje med varandra om båda har större stenar som sticker upp från ringens yta.

 

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly