Förlovningsringar i guld →  Allt du behöver veta

När du har satt din budget och valt slipning på diamant är det dags att välja metall. I den här artikeln kommer vi att gå igenom det du behöver veta om du är nyfiken på förlovningsringar i guld.

Vad är guld

Standarden för guld är 1 karat som man sedan delar upp i 24 delar. Rent guld är alltså 24 karat.

Rent guld är väldigt mjukt och används inte till smycken. Man blandar då in andra metaller såsom till exempel zink, koppar eller silver för att göra ringen mer tålig och öka hållbarheten. Vanliga karat för ringar är:

  • 18k = 75% guld
  • 14k = ca 58% guld
  • 10k = ca 42% guld

Procenten av guld och andra metaller avgör nyansen och färgen på din ring. 18k guld brukar vara en mer djup guldfärg medan 10k har en mer blekgul färg. 

Förlovningsringar i alla dessa tre karat är vanliga, men val av karat har sina för- och nackdelar.

18k guld

Detta är den vanligaste karaten för förlovningsringar i Sverige. Den är så ren som möjligt och du får den där riktigt guldiga färgen, men då den innehåller så mycket rent guld så blir den mjukare än de med mindre karat och tenderar att få repor lättare. Förlovningsringar i 18k guld är därför inte det bästa alternativet om du är aktiv i vardagen och det kan göra 14k till ett bättre alternativ.

14k guld

Ett bra alternativ för plånboken då du får mycket för pengarna i en ring med 58% renhet. Här får du också den klassiska guldfärgen. Dock så finns risken att en ring i 14k guld oxiderar då den innehåller mer silver.

10k guld

En förlovningsring i 10k guld är mycket prisvärd med sin renhet på 42%. Du får en mycket bra hållbarhet, men en mer blekgul färg. Eftersom att den innehåller mer av andra metaller än guld så finns dock risken för metallallergier.

Lästips: vill du veta mer om vad du bör tänka på när du väljer förlovningsring? Läs vår guide här.

Lästips: klicka här om du vill läsa om förlovningsringar till en man eller till en kvinna!

Förlovningsringar i rött guld

Guld är den vanligaste ädelmetallen för smycken och går att använda till väldigt mycket. Den är det traditionella valet till förlovningsringar och passar både moderna ringar och ringar i vintagestil. Ett klassiskt val, men som håller stilen. Gult guld bör poleras då och då så att den behåller sin glans. Kolla in våra ringar i rött guld.

Förlovningsringar i vitguld

Vitguld får sin färg genom att man blandar guldet med vita metaller, till exempel nickel. Det är vanligt att man också ger ringen en beläggning med rhodium för att öka den vita färgen samtidigt som man gör den mer hållbar och starkare. Rhodium är dock något som med tiden kommer slitas bort och man kan därför doppa om ringen om man vill behålla den vita färgen. Kolla in våra ringar i vitguld.

Notera: Man kan jämföra vitguld med platina, men då är vitguld ett billigare alternativ.

Förlovningsringar i roséguld

Roséguld får sin rosa färg när guldet blandas med koppar, och ibland tillsätts även lite silver. Kopparn gör den mer hållbar samt billigare, och färgen ses som romantisk och utstickande. Roséguldet ger en vintage-känsla och denna typ av guld har blivit mer och mer populär de senaste på grund av detta. Kolla in våra ringar i roséguld.

Lästips: går du i tankarna på att fria? Här är våra tips.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly