Hitta den perfekta bröllopslokalen → Guide

Så hittar ni drömlokalen för ert bröllop

Att hitta den perfekta bröllopslokalen är den största, och kanske viktigaste delen i bröllopsplaneringen. Att hitta något som ni känner att ni är nöjda med är en förutsättning för att ni ska få ert drömbröllop, och i den här artikeln kommer vi att gå igenom de olika stegen samt saker att ha i åtanke när ni letar.

Fem saker att bestämma innan ni börjar leta

Innan ni kan komma i gång med att hitta er drömlokal bör ni tillsammans sätta er ner med er och bestämma följande:

 • Vad har ni för bröllopsbudget? Hur mycket ni vill spendera kommer påverka vilket utbud ni har rent praktiskt.

 

 • Hur ni vill ha det storleksmässigt? Vill ni ha ett stort bröllop med många gäster eller ett mindre och mer intimt? Detta är också avgörande för vilka lokaler som kommer finnas tillgängliga för er.

 

 • När vill ni gifta er? Många vill gifta sig på sommaren med förhoppningen att vädret kommer vara fint, och andra satsar på ett vinterbröllop för en mysig känsla.

 

 • Var vill ni leta lokaler? Vill ni vara i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Norrland eller någon annanstans i Sverige? När ni vet vart ni vill vara rent geografiskt kommer det hjälpa er att sålla bort olika alternativ.

 

 • Vill ni ha en bröllopskoordinator som kan hjälpa er? Det blir såklart en kostnad, men kan vara mycket värt det om ni vill ha input på hur man kan utnyttja lokalen till fullo. De har dessutom erfarenhet av hur man skapar den stämningen ni önskar samt vilka lokaler som kan passa er.

 

När ni har bestämt detta har ni ramarna för att kunna börja leta efter lokal.

 

Välj en lokal som stämmer överens med er vision

Beroende på vilken känsla ni vill ha så finns det bröllopslokaler som passar er vision och ert tema bättre och sämre. Vill ni ha ett modernt bröllop så passar till exempel snyggt designade restauranger eller konstgallerier. Om ni i stället önskar en mer lantlig känsla så passar en herrgård eller en fint inredd lada bättre där det kanske också finns möjlighet att vara utomhus eller vid vattnet. Välj en plats som matchar ert tema och förstärker den känslan i vill åt för att få den ultimata upplevelsen!

 

 

Ha era gästers upplevelse i åtanke

Har ni den största delen av släkt och vänner på samma ställe? Då kan det vara en god idé att ha bröllopet nära. Om ni väljer att ha bröllopet så att en större del behöver övernatta så kan ni välja en lokal som har övernattningsmöjligheter alternativt att det finns ett närliggande hotell.

Tänk även på basala saker såsom temperaturen i lokalen och att alla gäster ska få plats utan att det känns för trångt. Även om en lokal har ett högt tillåtet maxantal behöver det inte automatiskt innebära att det blir komfortabelt med så pass många.

 

Lästips: har ni inte valt ringar ännu? Här kan du läsa om allt du behöver veta om vigselringar inför ert val!

 

Tänk på vad som är inkluderat

Om ni kollar på olika lokaler där vissa har full service, alltså att catering och inredning är inkluderat i priset och några endast är själva utrymmet så se till att få en total prisbild. Vid första ögonkastet blir det dyrare att få ett pris där allt är inkluderat, men ta in offerter från olika leverantörer såsom catering, inredning och dekor för att få en så bra helhetsbild som möjligt när ni fattar ett beslut.

Är ni ute efter specifik inredning och/eller meny för att matcha ert tema bör ni även undersöka om det kan ordnas eller om ni kommer att behöva ta in andra leverantörer för det. Om så skulle vara fallet kan det vara värt att undersöka om ni kan hyra lokalen utan full service alternativt leta efter andra alternativ då priset snabbt kan springa i väg om ni betalar för något som ni inte kommer ha användning för.

 

Besök olika alternativ

För att få en känsla för om lokalen är rätt för er bör ni åka runt och besöka era alternativ. Internet är ett jättebra ställe för att få ett första intryck, men ha inte för bråttom. Boka ett möte med en ansvarig för lokalen och känn efter och se er omkring.

 

Saker ni kan vilja kolla efter skulle kunna vara:

 • Ser det ut som ni har tänkt er? Om ni har ett tydligt tema kan ni se om det kommer matcha på ett bra sätt.

 

 • Vilka möjligheter till dekor finns? Ifall ni har en begränsad budget kan ni välja en lokal som inte behöver så mycket bröllopsdekor för att passa.

 

 • Hur är ljuset inne i lokalen? Ljussättning spelar en stor roll för känslan. Se vad det finns för möjligheter. Till exempel om det finns bra belysning med lampor som ni kan tända när solen har gått ner och om dessa kommer ge den stämning ni vill ha.

 

 • Hur är ljudet där inne? I större lokaler kan det vara sämre ljuddämpning vilket kan bli ett störande moment under er bröllopsfest.

 

Om ni letar efter ett ställe som redan har en restaurang så rekommenderar vi att åka dit. Då kan ni provsmaka hur maten är, möta personalen och se vilken känsla ni får.

 

 

Övriga saker att ha i åtanke innan ni bestämmer er

Har ni hittat en lokal för bröllopet som ni tror kommer passa perfekt? Grattis! Innan ni bokar rekommenderar vi dock att ha några sista saker i åtanke:

 • Tillåter de flera bröllop på samma dag? Detta kan leda till att ni antingen riskerar att det blir fördröjt eller att ni måste lämna tidigare än ni egentligen skulle önska.

 

 • Har det varit svårt med kommunikationen med personalen när ni har velat besöka platsen eller haft frågor? Detta behöver inte bli ett problem nu, men kan bli om ni snabbt behöver ändra något eller har ytterligare frågor som ni behöver få svar på senare.

 

 • Kan ni få ett kontrakt? Oftast betalar man en deposition vid en bokning. Ett kontrakt gör er säkra på att lokalen är er under den bestämda dagen eller tiden ni avtalat.

 

Inget av detta behöver vara en dealbreaker för er, men det är bra att tänka på innan ni bokar. Då är ni säkra på att ni får det som ni önskar och att personalen kommer att kunna vara behjälplig om ni har ytterligare frågor eller önskemål.

 

Tips: funderar du på att gifta utomlands? Här kan du läsa mer om:

 

 

Svar på vanliga frågor

 

Måste vi specifikt välja en lokal för bröllop?

Nej, det måste du inte! Att välja något som är lite utanför boxen kan skapa fler valmöjligheter för er. Det kan dock vara en fördel om de har erfarenhet av bröllop sedan tidigare då det är en speciell typ av tillställning som kräver en del planering.

 

Hur många lokaler ska vi besöka?

Vi rekommenderar att ni besöker mellan 3–5 olika. Det blir inte för många så att det blir helt överväldigande, men såpass så att ni lätt kan få en bild av utbudet. Ni kan lättare se vad som passar och inte samt få en bättre uppfattning och helhetsbild av olika typer av service som erbjuds.

 

Vad gör jag om jag vill gifta mig utomlands?

Om du inte vill ha ditt bröllop i Sverige kan du fortfarande ha stor användning av den här guiden. Det moment som kan bli svårare är att åka runt och titta på de olika lokalerna och att få en total prisbild. Vill du veta mer om att gifta sig utomlands kan du klicka på länken för att ta reda på mer!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly