17 tips på doppresent till både flicka och pojke

Våra bästa tips på doppresent till både flicka och pojke

Har du blivit bjuden på dop och behöver tips på doppresent? Kanske till din bästa väns bebis dop eller till en ny liten kusin? Det är vanligt att man har med sig någon form av present till ett dop men det kan ibland vara svårt att komma på vad man ska köpa i doppresent.

Vanligtvis brukar doppresenter vara lite finare presenter, eller presenter med någon slags symbolik som ska hålla länge. Vi har samlat ihop våra bästa tips på doppresent som fungerar både om det är till en familjemedlem, nära väns bebis eller till någon som du inte står lika nära. Läs vidare och låt dig inspireras!

Lästips: Vi tipsar även om morsdagspresenter, farsdagspresenter och presentidéer till frun på bröllopsdagen.

17 olika tips på doppresent

1. Barnservis

En klassisk present till ett dopbarn är helt klart en barnservis. Om det är något som är säkert så är det att barn behöver en bra och framför allt tålig servis till när de börjar äta mat. De brukar finnas i många färger och mönster. Välj mellan allt från tomtebobarnen till mumin.

2. En fin mobil

Här menar vi självklart inte en mobiltelefon till den nyfödda bebisen. Nej, vi menar såklart en sådan mobil som går att hänga över spjälsängen eller skötbordet så att bebisen har något roligt att kolla på. En klassisk och väldigt användbar present.

3. Dophalsband

En riktigt personlig doppresent är ett halsband som barnet kan ha för resten av sitt liv som påminnelse om sitt dop. Det vanligaste här är att välja ett halsband i äkta guld eller silver med ett litet diskret hjärta på. Eller kanske ett kors om man tycker det passar bättre?

4. Silverskedar

Enligt tradition ska en doppresent från gudmor och gudfar vara en silversked. Det gavs till dopbarnen för att starta livet med något värdefullt till framtiden. Så om du vill fortsätta den traditionen är en eller flera silverskedar ett bra alternativ.

5. Sagobok

En bra doppresent som brukar uppskattas av både barnet och föräldrarna är en riktigt fin sagobok. Kanske hade du någon favorit från när du var yngre som du kan köpa till det lilla dopbarnet.

6. Musikbok

Ett annat tips på doppresent är en bok fylld med olika låtar som barnets föräldrar kan sjunga på kvällarna när barnet har svårt att sova. Kanske kan du hitta en bok som innehåller alla de klassiska barnramsorna som du minns från din barndom?

vuxen kvinna läser från en bok till ett barn i en säng med vita lakan

7. Gosedjur

De flesta av oss har förmodligen kvar något riktigt slitet gosedjur som vi haft ända sedan vårt eget dop eller kanske till och med från födseln. Ta chansen och var personen som ger dopbarnet det gosedjur som kommer att hänga med under de kommande åren.

8. Nattlampa

En gullig liten nattlampa kan vara den perfekta doppresenten. Bebisar har ju en tendens att gilla lampor och hänger lampan med under åren kan det även hjälpa under de nätter där barnet känner sig mörkrädd.

9. Spara undan lite pengar

Att spara pengar är ett livslångt projekt, så varför inte hjälpa dopbarnet att starta redan nu? Du kan, till exempel, starta upp ett sparkonto och bidra med en startsumma, eller så kan du lägga pengarna på en aktie eller starta upp en fond. Oavsett kommer det helt klart att uppskattas i framtiden.

Hand som lägger mynt i en blå spargris

10. Tavla på stjärnhimlen

Det finns väldigt fina tavlor att köpa som visar exakt hur stjärnhimlen såg ut den natten då dopbarnet föddes. En väldigt originell doppresent som fungerar både som ett minne och en fin inredningsdetalj.

Lästips: Läs våra tips på presenter till flickvännen och pojkvännen.

11. Virka en filt

Det är helt okej att inte köpa något färdigt i affären om du skulle vilja skapa en doppresent i stället. Något som småbarn inte kan få för mycket av är tunna små filtar. Är du duktig på att sy eller virka kan du alltid virka en fin personlig filt till det lilla dopbarnet.

12. Speldosa

En speldosa kan fungera som både en fin dekorativ pryl samtidigt som den spelar någon mysig liten melodi. Perfekt för barnrummet!

Person som håller en speldosa i form av en karusell

13. Boken om mitt första år

Gillar dopbarnets föräldrar att dokumentera alla de spännande små händelserna i deras nyföddes liv? Då passar det perfekt med en sådan bok för barnets första år. Det finns många olika varianter så se till att hitta den du tycker är finast.

14. Smycke med barnets namn

Även om barnet kanske inte kan bära smycken än kan det ändå vara en kul present för framtiden att ge bort en doppresent bestående av ett smycke med barnets namn på.

15. En fin babyfilt

Kan du inte virka eller sy en filt går det lika bra att köpa en. En rolig idé är att göra det till en doppresent med namn på, genom att köpa en specialgjord filt med barnets namn insytt i filten.

Stol med flera bebisfiltar på som tips på doppresent

16. Lära-gå-vagn

Ännu en klassisk doppresent är en lära-gå-vagn. Den kommer helt klart att bli använd när det är dags för det lilla barnet att börja träna på att gå. Vill du göra den extra speciell kan du köpa en med barnets namn på.

17. Fin fotobok

Ett bra tips på doppresent är en extra fin liten fotobok. Det finns många fina fotoböcker du kan välja mellan. Vissa har en dekorativ framsida där du även kan klistra in en bild på dopbarnet. Den fungerar som ett perfekt ställe att lägga in bilder från de mest speciella tillfällena i barnets liv.

Lästips: Vi tipsar om studentpresenter till henne och honom.

Svar på vanliga frågor

Måste man ge doppresent?

Att ge en doppresent när man ska gå på ett dop brukar anses obligatoriskt. Går du med din familj på dopet kan ni ge bort en present tillsammans. Men att dyka upp utan present på ett dop är inte att rekommendera.

Hur mycket ska man lägga på en doppresent?

Hur mycket man bör lägga ner på en doppresent beror helt på vilken relation du har till den som döps och även självklart vad du har råd med. Det kan vara allt mellan 200-2000 kr. Det viktigaste är att presenten har en fin mening och att den inte gör dig helt pank.

Vilka färger får man inte ha på dop?

Du får ha de flesta färger på dop. Den enda färgen som man bör undvika är att gå klädd helsvart. Just eftersom ett dop symboliserar livet. Kör på lite härliga färger eller kanske något vitt plagg!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly