13 tips på hur du planerar ett miljövänligt och hållbart bröllop

Våra bästa tips för ett miljövänligt bröllop

Att planera ett bröllop är en spännande tid fylld av förväntningar och förberedelser. Men i dagens värld är det också viktigt att tänka på miljön och göra hållbara val. Ett hållbart bröllop kan vara både vackert och medvetet. Här är därför 13 tips som hjälper dig att planera och genomföra ett bröllop som är klimatsmart.

Genom att implementera dessa tips kan du planera och genomföra ett grönt och hållbart bröllop. Varje val du gör för att minska miljöpåverkan kan ha en positiv effekt och inspirera andra att också göra gröna val. Ett bröllop behöver inte kompromissa med stil och skönhet för att vara hållbart.

Lästips: Vi tipsar även om våra toppval på låtar för bröllopsvalsen, bröllopslekar och smekmånadsdestinationer.

1. Välj en grön plats

Välj en bröllopslokal som har en stark hållbarhetsprofil. Många platser har miljöcertifieringar och kan erbjuda energieffektiva alternativ. Tänk även på att välja en plats som är nära de flesta av dina gäster för att minska resandets miljöpåverkan.

2. Digitala inbjudningar

Skapa digitala inbjudningar och tackkort för att slippa slösa på material för att skicka ut kort till alla gäster. På så vis får du ett mer hållbart bröllop.

Digital bröllopsinbjudan

3. Bjud in medvetna leverantörer

När du väljer leverantörer till ditt bröllop, se till att de delar ditt intresse för hållbarhet. Välj cateringföretag som erbjuder ekologiska och närproducerade råvaror. Anlita blomsterbutiker som erbjuder miljövänligt odlade blommor och användbart material som kan återanvändas.

4. Minska matsvinnet

Matavfall är en stor miljöbelastning. Planera din meny med omsorg och försök att undvika överflöd. Gör en noggrann uppskattning av antalet gäster och arbeta tillsammans med cateringföretaget för att minimera matsvinnet.

Att ha en buffé är ofta inte en bra idé då det resulterar i mer matsvinn än förberedda rätter. Donera annars eventuell överbliven mat till välgörenhet eller ge gästerna möjlighet att ta med sig matrester.

5. Använd miljövänliga dekorationer

Istället för engångsdekorationer som bara kastas bort efter bröllopet, välj hållbara alternativ. Använd återvinningsbara material som miljövänligt papper för att skapa dekorationer. Undvik ballonger och välj istället miljövänliga alternativ som blommor eller återvinningsbara flaggor.

Lästips: Undvik dessa vanliga misstag när du planerar ditt bröllop och tips på hur ni kan göra er bröllopsdag extra speciell.

6. Välj hållbara kläder

När det kommer till kläder kan ni överväga att hyra eller köpa en begagnad brudklänning. Det finns också miljövänliga alternativ för brudgummen, såsom kostymer av ekologiskt tyg eller second-handkläder. Genom att välja hållbara kläder minskar du den negativa påverkan på miljön och får ett mer hållbart bröllop.

Bröllopsklännningar i butik på rad

7. Låt brudtärnor och marskalkar använda egna kläder

För att minska inköp av nya kläder så är det bra att låta era brudtärnor och marskalkar använda kläder de redan har istället för att köpa nytt. Det kan göra det svårt att färgkoordinera klänningar om ingen ska köpa nytt men det är dock bättre för miljön.

8. Ge bort miljövänliga gåvor

Om du ska ge bort goodiebags eller liknande till dina gäster, tänk då på att välja miljövänliga gåvor. Du kan till exempel ge bort frön för att plantera eller ekologiska produkter. Undvik plastförpackningar och välj istället återvinningsbara material för ett mer klimatsmart bröllop.

9. Kasta inte konfetti

Konfetti kan vara en rolig tradition, men traditionellt konfetti är ofta tillverkat av icke-nedbrytbara material. Vissa företag erbjuder miljövänligt konfetti till bröllop tillverkat av återvinningsbart papper, men det skräpar fortfarande ner.

Vi rekommenderar att strunta i konfetti och använda blommor eller såpbubblor. Detta kommer att minska miljöpåverkan och se vackert ut på bilderna. Undvik även att använda ris för att inte några djur ska komma till skada.

Rosa blomblad utspridda

10. Välj hållbara transportalternativ

Uppmuntra dina gäster att använda hållbara transportalternativ för att ta sig till bröllopet. Erbjud information om kollektivtrafik, cykelvägar och möjligheten att samåka. Detta kommer att minska utsläppen från resande och göra ert bröllop grönt.

11. Återvinn och återanvänd

Se till att det finns tydliga möjligheter att återvinna möjligt skräp på bröllopsplatsen genom att placera ut tydligt märkta återvinningsstationer. Dessutom kan du uppmuntra till återanvändning genom att ge gästerna möjlighet att ta med sig dekorationer eller andra material som de kan använda igen.

12. Ha en tydlig önskelista

Har ni en tydlig önskelista med saker som ni behöver och som ni vet kommer komma till användning i ert liv bidrar det till ökad hållbarhet. Då slipper ni få en massa presenter som ni inte kommer använda.

Om ni vill kan ni ju även be om donationer till olika insamlingar som arbetar med miljöfrågor.

13. Planera en miljövänlig smekmånad

Slutligen, när festligheterna är över, planera en miljövänlig smekmånad. Välj resmål och aktiviteter som är hållbara och respektfulla mot naturen. Utforska ekoturism och välj hotell och restauranger med starka hållbarhetsvärden. Ta tåget istället för flyget eller kör en lång vandring där era egna fötter är transportmedlet.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly