Sök
Stäng denna sökruta.

Kuvertavgift på bröllop → För- och nackdelar

Vad är en kuvertavgift på bröllop?

En kuvertavgift innebär att gästerna får betala en bestämd summa för att komma på bröllopsmiddagen. Det kallas också ibland för anmälningsavgift. Detta koncept börjar bli populärare på bröllop då brudparet, till skillnad från förr i tiden, förmodligen redan bott ihop ett tag och inte behöver så många bröllopspresenter. Då kan man välja att gästerna betalar för sitt “kuvert” istället. Det är också ett sätt för brudparet att få ner bröllopskostnaden.

 

Funderar ni på att ta en kuvertavgift till ert bröllop? Då är det viktigt att tänka på dessa saker:

  • Det vanligaste är att kuvertavgiften ska täcka hela eller en del av kostnaden för mat, dryck och dukning på bröllopsmiddagen per person. Inte saker som t.ex. DJ, dekorationer och sådant.
  • Det anses olämpligt att be om både kuvertavgift och bröllopspresenter.
  • Skriv ut kuvertavgiften på bröllops-inbjudan och var tydlig med vad som ingår i den.
  • Ta inte mer i kuvertavgift än vad som behövs. Får gästerna veta att ni gått med vinst på ert bröllop lär det uppröra många.

 

Lästips: Vill ni ha ert bröllop utomlands? Kanske ett strandbröllop? Vi tipsar om bröllopslokaler i Frankrike, Spanien och Italien.

 

Vad är en rimlig kuvertavgift för bröllop?

När man bestämt sig för att ha kuvertavgift på bröllopet så är nästa steg att lista ut priset för kuvertavgiften till ert bröllop. Vad är en rimlig kostnad för era gäster att betala? Det bästa sättet att lista ut det är att räkna på hur mycket mat och dryck kostar per person. Är det viktigt för er att ha väldigt fin och dyr mat kanske ni får stå för en del av maten själva då det inte är rimligt att be era gäster att betala hur mycket som helst bara för att ni valde dyr mat.

 

Den vanligaste kuvertavgiften för bröllop är runt 150-400 kr. Det är svårt att säga en exakt summa då kostnad för middagen är så olika på varje bröllop.

 

Fördelar med kuvertavgift

  • Gästerna behöver inte lägga ner tid på att hitta en bra bröllopspresent. Vilket kan vara skönt för gästerna. Det kan vara skönt för brudparet också då de inte får en massa presenter som de kanske inte ens behöver.
  • Det ger brudparet chansen att få uppleva sitt drömbröllop även om pengarna egentligen inte räckte hela vägen. För många kan det vara en bättre present än något materiellt.

 

Ljusbrunt kuvert med blommor och snöre bredvid

 

Nackdelar med kuvertavgift

  • Vissa kanske kommer behöva tacka nej till er inbjudan på grund av att det kostar att komma om de anser att de inte har råd.
  • Det kan upplevas som oartigt att bestämma vad alla gäster ska betala för att gå på ert bröllop. Särskilt när vissa har det sämre ställt ekonomiskt. Att gå på bröllop är redan dyrt som det är när gäster kan behöva lägga ner pengar på kläder, resa och övernattning.
  • Vissa gäster kan uppleva det som negativt att betala en avgift bara för att gå på bröllop även om kostnaden hade blivit detsamma för en present. Så förvänta er möjlig skepsis från vissa och säkerligen även en del frågor.

 

Lästips: Behöver du hjälp att hitta fina vigselringar eller att hitta en bröllopslokal? Vi har samlat våra favoriter i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och norra Sverige.

 

Känns det jobbigt att be om kuvertavgift kan ni alltid be om pengar till bröllopsresa eller till framtiden istället för presenter. I USA kallas det för en “Wishing well” och börjar bli mer populärt. Kom ihåg att det är ni som bestämmer hur ni vill fira eran stora dag. Det spelar ingen roll om det handlar om att er budget inte räckte till eller om ni bara inte vill ha några bröllopspresenter. Kör på det som känns bra för er!

Svar på vanliga frågor:

 

Vad är kuvertavgift?

En kuvertavgift innebär att gästerna får betala en bestämd summa för att komma på ett bröllop eller en fest. Kuvertavgift kallas synonymt även ibland för anmälningsavgift eller att man bjuder till subskriberad fest.

 

Hur skriver man kuvertavgift?

Det skrivs ofta på inbjudningskortet och bör även skrivas tillsammans med information om vad som ingår i avgiften. Skriv även till att avgiften är istället för presenter.

 

När ska inbjudan till bröllop skickas ut?

Det är absolut vanligast att brudpar skickar ut inbjudningskort till bröllop mellan 6-8 veckor innan bröllopet. Det har visat generera högst svarsfrekvens. Vill ni vara säkra på att folk kan komma kan ni kanske skicka ut en digital “Save the date” när ni bestämt datum.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly