Morganit Till En Ring → Allt Du Vill Veta

Allmänt om morganit

Morganit är en vacker rosa till orange-rosa variant av beryll som är ett mineral som även inkluderar smaragder och akvamariner. Morganitens färg är ett resultat av föroreningar av mangan som kommer in i stenen när den bildas. Denna vackra ädelsten har fått sitt namn efter finansmannen J.P. Morgan, som var en känd samlare av ädelstenar. Starka färger i morganit är sällsynta och ädelstenarna måste generellt sett vara stora för att uppnå den finaste färgen.

Ädelstenen kan hittas på flera olika platser i världen, bland annat i Brasilien, Madagaskar, Moçambique, Namibia, Pakistan och USA. Morganit av bästa kvalitet kommer från Afghanistan, men det kan det vara svårt att få tag på stenar därifrån.

Lästips: Vill du veta mer om topaser eller ametister? Klicka på länkarna för att komma till artiklarna!

Morganitens egenskaper

Morganit har en hårdhet är 7,5–8 på Mohs skala, vilket gör den till en relativt hård ädelsten. Den är dock fortfarande känslig för repor och flisor och bör hanteras med försiktighet. Stenen värmebehandlas vanligtvis för att förstärka färgen. Värmebehandling är en metod inom ädelstensindustrin och anses vara en permanent behandling.

Morganiten är en vacker rosa sten som har en mycket feminin energi. Den sägs vara en sten för kärlek och medkänsla och används ofta i kristallhealing för känslomässiga problem. Man säger också att den kan hjälpa till att öppna hjärtchakrat och främja känslor av kärlek, förlåtelse och självacceptans. Ett annat användningsområde är för människor som sörjer, eftersom den påstås lindra smärtan av förlusten och hjälpa individen att gå vidare. Morganit är en idealisk sten för alla som vill arbeta med frågor om självkärlek och självacceptans.

Därför passar morganit till ringar

Detta är en populär ädelsten för smycken, särskilt förlovningsringar eller vigselringar, på grund av följande egenskaper:

– Den vackra färgen som är alltifrån rosa till persikofärg.

– Hårdheten som ligger på 7,5–8 på Mohs skala.

– Dess relativt låga pris jämfört med andra ädelstenar, till exempel diamanter.

Svar på vanliga frågor

Vad har morganit för pris?

När du köper en morganit är det viktigt att tänka på att stenens värde inte alltid enbart baseras på priset. I vissa fall kan en morganit till ett lägre pris faktiskt vara av bättre kvalitet än en morganit till ett högre pris. Därför är det viktigt att rådgöra med en kvalificerad gemmolog eller juvelerare innan man gör ett köp.

Passar morganit till en förlovningsring?

Ja, det gör den absolut! Något som är värt att ha i åtanke är att den är en mjukare ädelsten än till exempel diamanter, rubiner och safirer. Detta innebär att den på lång sikt kommer slitas mer av vardaglig användning och är mer känslig för att få repor eller flisor än de som är hårdare.

Är morganit en sten?

Ja! Morganit bildas när varm magma kommer i kontakt med kallare bergarter. Den hör till beryllfamiljen och har en hårdhet på 7,5–8 på Mohs skala. Denna ädelsten är ett populärt val för förlovningsringar och andra typer av smycken på grund av sin vackra färg.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly