Vad är en morgongåva? → Vi förklarar!

Vad är en morgongåva

Morgongåvan ges traditionellt på morgonen efter bröllopet, men vissa par väljer att ge den redan under bröllopsfesten. Gåvan symboliserar den eviga alliansen man ingår i och med äktenskapet.

Tips: Det finns mycket att ha i åtanke när man ska välja vigselring. Till exempel bredden, materialet och om man vill matcha sina ringar på ett snyggt sätt. Klicka på länkarna för att läsa mer!

Morgongåva då

På den tiden då kvinnan inte hade någon arvsrätt eller blev delaktig i mannens ekonomi via vigseln var morgongåvan obligatorisk och gavs alltid av brudgummen till hustrun på morgonen dagen efter bröllopet. Anledningen till att den enligt tradition ges på morgonen efter bröllopsnatten är att det också var ett sätt för mannen att tacka för kvinnans oskuld efter att äktenskapet hade fullbordats. Det var en ekonomisk trygghet för kvinnan, och en försäkring om att hon skulle klara sig även om hennes make gick bort före henne. Det kunde då vara en gård, en bit mark eller ett hus, så stort eller litet som mannens ekonomi tillät gåvan att vara.

Lästips: vill du veta hur en borgerlig vigsel går till eller hur en kyrklig vigsel går till? Klicka på länkarna för att läsa mer.

Morgongåva nu

Idag har inte morgongåvan någon ekonomisk funktion och den är inte obligatorisk längre. Det är inte heller bara en man som ger något till sin kvinna utan det blir vanligare och vanligare att man byter morgongåva med varandra som ett tecken på kärlek och något man kommer ha kvar som minne från den första morgonen som nygifta.

Svar på vanliga frågor

Måste jag ge en morgongåva?

Nej, det måste du inte! Förr i tiden var morgongåvan något obligatoriskt som brudgummen var tvungen att ge sin hustru, men idag är den frivillig och det är du eller ni som par som bestämmer om en morgongåva ska inkluderas eller inte. Det är dock en fin gest som kan uppskattas av din partner.

Vad har morgongåva för betydelse?

Idag är morgongåvan något som symboliserar kärleken och kan sparas eller minnas som något fint. Tidigare innebar den en ekonomisk trygghet för kvinnan, men idag är det något som symboliserar äktenskapet och kärleken och behöver inte vara dyrt eller exklusivt. Du avgör. Att välja något som du tror att din partner skulle uppskatta mest är oftast det allra bästa valet!

Får jag ge morgongåvan på bröllopet?

Ja, det får du! Det är ingen regel att den ska ges på morgonen efter bröllopsnatten och vissa ger sin morgongåva på bröllopsfesten eller liknande. Det är helt valfritt och bara du själv och eventuellt din partner som bestämmer när ni byter gåvor och avgör när den ska ges.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly