Navettslipad diamant

Navettslipningen (som också kallas för marquiseslipning av diamanter) är en fantastisk slipning med både en rik historia och modern uppskattning. Den kännetecknas av sin unika form, som liknar en båt. Den tros ha sitt ursprung på 1700-talet och har varit ett populärt val för diamanter och andra ädelstenar sedan dess. Detta är ett utmärkt val för både den som vill ha en unik touch på sin förlovnings- eller vigselring.

Tack vare sin form kan denna typ av slipning maximera caratvikten hos diamanten eller ädelstenen. Detta gör den till ett populärt val för dem som vill ha en stor sten med maximal gnista. Navettslipningen är också ett utmärkt val för den som vill ha en unik och iögonfallande diamant. Tack vare sin långsträckta form kan slipningen få en diamant eller annan ädelsten att se större ut än vad den faktiskt är.

Du kan välja om du vill ha stenen vertikalt eller horisontellt. Om du vill ha den vertikalt kommer det få ditt finger att se längre och mer graciöst ut, och är du ute efter en unik stil kan du välja att ha den horisontellt.

Lästips: Här kan du läsa mer om kuddslipning, princesslipning, rundslipning eller smaragdslipning.

Våra tips om du funderar på en navettslipad diamant

Klasserna D, E och F är de mest önskvärda för denna slipning, men en nästan färglös klassning (G, H och I) ger också utmärkta resultat. Tänk på att det kan hända att du måste offra lite klarhet för att hitta en sten med önskad färg.

När du köper en diamant med navettslipning är det viktigt att tänka på stenens klarhet. Den idealiska diamanten för denna slipning har en SI2-klass eller högre på klarhetsskalan. Stenar med lägre klarhetsgrad (I1, I2 eller I3) bör om möjligt undvikas.

Läs mer: Vill du veta mer om klarhetsklasser och färger på diamanter kan du läsa om det här.

Du ska också tänka på att denna typ av slipning ger diamanten skarpa kanter som bör skyddas ordentligt. Detta är för att undvika sprickor eller flisor i kanterna. Symmetri är också viktigt vid denna slipning då den har en väldigt tydlig form.

För- och nackdelar med en navettslipad diamant

När det gäller valet av diamantslipning finns det en rad olika faktorer att ta hänsyn till. Navettslipningen är ett unikt och vackert alternativ, men det är viktigt att förstå för- och nackdelarna innan man fattar ett beslut.

Fördelar

  • Navettslipningen kan få en sten att se större ut än vad den faktiskt är på grund av det sätt på vilket fasetterna är skurna.
  • Denna typ av slipning kan också få en sten att verka mer lysande på grund av det större antalet fasetter.

Nackdelar

  • Eftersom navet är så smal så är navettslipade diamanter inte är kompatibla med många ringkonstruktioner.
  • Det finns färre navettslipade diamanter att välja mellan på marknaden, vilket kan begränsa dina valmöjligheter.
  • Det är svårt att bedöma precisionen i en navettslipning vilket innebär att det är viktigt att arbeta med en välrenommerad juvelerare när du väljer denna typ av diamant.
  • Den optiska prestandan hos en navettslipad diamant är i allmänhet inte lika bra som hos en precisionsslipad rund briljantdiamant.
  • Då den har väldigt skarpa kanter är det viktigt att skydda dessa mot slag eller stötar eftersom det kan orsaka sprickor.

En annan sak som du måste ha i åtanke om du överväger en navettslipad diamant är den så kallade “bow-tie”-effekten. Detta är ett resultat av hur ljuset reflekteras i den navettslipade diamanter. När ljuset kommer in i stenen reflekteras det av fasetterna på ett sådant sätt att det kan skapa en fluga. Av vissa anses det vara en brist, men många tycker att det är en del av charmen. Denna effekt finns även hos ovalslipade diamanter och päronformade diamanter.

Ha dessa för- och nackdelar i åtanke när du bestämmer dig för om en navettslipad diamant är rätt val för dig!

Våra ringar med navettslipade diamanter

För närvarande har vi inga färdiga modeller med navettslipade diamanter, men önskar du köpa en sådan kan du designa en egen ring hos oss och då välja denna typ av slipning!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly