Princesslipad diamant

Den princesslipade diamanten uppfanns på 1970-talet av den israeliska diamantsliparen Izzy Itzkowitz. Det var den första diamantslipningen där man använde ett briljant fasetteringsarrangemang på en kvadratisk diamant, och är nu den mest populära slipningen efter den runda briljanta. Båda är utformade för att maximera en diamants glöd och briljans.

 

En princesslipad diamant har vanligtvis mellan 50 och 58 fasetter, beroende på hur den är slipad. De flesta av fasetterna finns på paviljongen och kronan. Princesslipade diamanter har också vanligtvis två till fyra chevronmönster, som är korsmönster som kan ses när man betraktar diamanten uppifrån.

 

När en diamant har två chevronmönster reflekterar den djärvare blinkningar av vitt och färgat ljus. När en diamant har fyra chevronmönster har den mer scintillation – vilket resulterar i fler mindre ljusblixtar av vitt ljus och färgat ljus som kan ses när diamanten rör sig.

 

Princesslipningen är ett populärt val för förlovningsringar och andra fina smycken på grund av sin eleganta, graciösa form och sin lysande gnista. Om du överväger en princesslipad diamant till ditt nästa smycke, tänk på att antalet fasetter och chevronmönster kan påverka diamantens utseende.

 

Lästips: Här kan du läsa mer om kuddslipningen, navettslipningen, ovalslipningen, smaragdslipningen eller päronformade diamanter.

 

Våra tips om du funderar på en princesslipad diamant

Om du funderar på att köpa en princesslipad diamant finns det några saker du bör tänka på. Först och främst är det viktigt att förstå att det inte finns någon branschgemensam konsensus om vilka parametrar som utgör den perfekta princesslipningen. Detta beror delvis på det faktum att denna typ av diamant ursprungligen skapades i ett försök att minimera diamantförlusten under polering- och slipningsprocessen.

 

Vi rekommenderar att du letar efter stenar med en klarhetsklass VS2 eller SI1. Även om det kan vara svårt att hitta en SI2- eller I1-sten med en klarhet som är ren i ögat, erbjuder de ett högt värde för priset. Alternativt är VS1, VVS2, VVS1 och internt felfria (IF eller FL) diamanter också utmärkta val, men tänk på att de kan ha en högre prislapp.

 

Dessa diamanter kan se ut att ha en annan färg än de faktiskt har. Av denna anledning är det bäst att välja en diamant i färgklass H-I för bästa värde. Du ska också komma ihåg att princesslipade diamanter ofta har ett lägre pris per karat än runda diamanter. Så om du letar efter ett bra pris på en vacker diamant kan en princesslipning vara det rätta valet.

 

Läs mer: Klarhet och färgklassning för diamanter.

 

 

För- och nackdelar med en princesslipad diamant

En princesslipad diamant är ett vackert val för en förlovningsring, och det finns många skäl att välja en sådan framför andra former. För det första är princesslipningen inte alltid särskilt dyr, det finns mycket prisvärda alternativ där ute om priset är något som du måste ta hänsyn till. För det andra är den känd för sin enorma gnista och briljans. Trots att princesslipningen inte är lika stor i fråga om yta som en rund slipning, verkar de ofta större för blotta ögat på grund av sina långa diagonala mått. Slutligen döljer princesslipningen inneslutningar och skönhetsfläckar bra på grund av sin form.

 

En av de största nackdelarna med en princesslipad diamant är att stenens hörn är känsliga för skador. Detta innebär att du måste vara försiktig med vilken typ av infattning du väljer för diamanten, eftersom vissa infattningar kan sätta för mycket tryck på hörnen som i det långa loppet kommer slita på stenen. En annan nackdel med princesslipning är att den ibland kan visa oattraktiva färger i diamanten, som gula och bruna.

 

Våra ringar med princesslipade diamanter

Vi på Goldringsly har flera unika ringar med princessslipade diamanter. Två favoriter är EMBER och KALEA. Önskar du designa en egen ring med en princesslipad diamant hos oss kan du fylla i vårt formulär via länken!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly