Radiantslipad diamant

Radiantslipade diamanter togs fram av Henry Grossbard i slutet av 1970-talet. Han kombinerade de bästa elementen av smaragdslipningen och den runda briljantslipningen för att få fram en slipning med så mycket gnista och eld som möjligt. Diamanter med radiant slipning är några av de mest briljanta och eldigaste diamanterna som finns. Tack vare sina 70 fasetter har de en otrolig gnista och eld vilket gör att slipningen lämpar sig mycket bra för förlovnings- och vigselringar.

 

Den här typen av slipning passar för den som vill ha en gnistrande diamant till din ring, men inte vill ha någon av de två vanligaste typerna av slipning som är den runda slipningen och princesslipningen.

 

Våra tips om du funderar på en radiantslipad diamant

När du letar efter en diamant är det viktigt att tänka på att slipning, klarhet, färg och caratvikt är sammankopplade.

 

Det är svårare att se inneslutningar i radiantslipade diamanter. Detta innebär att du kan välja en diamant med en lägre klarhetsklass med denna typ av slipning. Vi rekommenderar klarhetsklass SI1-VS2. För diamanter större än 1 carat rekommenderar vi dock att du väljer en högre klarhetsklass. Det beror på att större diamanter lättare visar inneslutningar, så vill du ha en diamant som är ren för ögat kan det vara nödvändigt att gå upp i klarhet.

 

När du ska välja färgklass på din radiantslipade diamant rekommenderar vi färgklass D-G om du vill ha ett mer färglöst utseende, och H-J om du vill ha en varmare känsla. Vad du föredrar beror på din individuella vision för din ring. Tänk på att en högre färgklass kommer bli dyrare, så din budget kan behöva vara med och styra vad du väljer.

 

Om du ska bedöma slipningen på en radiantslipad diamant är det några faktorer du bör tänka på. Den första är att titta på diamantens symmetri. De bästa radiantslipade diamanterna har utmärkt eller mycket god symmetri, vilket innebär att fasetterna ligger perfekt i linje med varandra. Detta skapar en diamant som gnistrar mer klart och jämnt.

 

Ta sedan en titt på diamantens ljusstyrka. En välslipad radiant ska vara ljus och levande, med mycket “eld” (de “blixtar” du ser när diamanten rör sig). Om diamanten ser matt eller livlös ut har den förmodligen inte slipats optimalt. GIA (Gemological Institute of America) har ingen gradering för radiantslipade diamanter, vilket innebär att du själv får avgöra vad du tycker är bra och inte.

 

Lästips: Kuddslipade diamanter, hjärtslipade diamanter, päronslipade diamanter.

 

Ring i roseguld med en radiantslipad diamant i mitten med sidostenar

 

För- och nackdelar med en radiantslipad diamant

 

Fördelar

  • Mycket eld, briljans och gnista.

Trots att radiantslipningen inte är lika briljant och gnistrande som den runda slipningen så är den inte långt efter. Ett perfekt val för den som vill ha en strålande diamant men inte välja den vanligaste slipningen.

 

  • Mycket värde för pengarna.

Man behåller mycket av den ursprungliga diamanten vid slipningen av en radiant diamant, vilket gör att de prissätts lägre än andra slipningar med samma caratvikt.

 

  • Kan upplevas större än vissa andra slipningar.

Ytan uppåt på en radiantslipad diamant är lite mindre än på den runda briljanta. Det är dock så att radiantens långa, diagonala mått lurar ögat och får den att upplevas som större.

 

  • Mer hållbar än andra kvadratiska diamanter.

Radiantslipningen har avfasade hörn, vilket minskar risken för flisor eller sprickor i kanterna. Detta gör radianten till ett bra val för den som har en aktiv livsstil.

 

Nackdelar

  • GIA har inga graderingar för radiantslipade diamanter.

Detta gör att det inte finns något som säger exakt vad som är en bra slipning på denna typ av diamanter.

 

  • Färgen syns tydligt.

Eftersom radiantslipningen tenderar att framhäva färgen på diamanten behöver du en högre färgklass för att den ska se färglös ut för blotta ögat.

 

Lästips: Här kan du läsa mer om labbodlade diamanter och navettslipade diamanter.

 

Våra ringar med radiantslipade diamanter

Vi på Goldringsly har följande modeller med radiantslipade diamanter: AZALEA, CLOVER, FLORENTINA och HOLLY. Du kan också välja att designa en egen ring med en radiantslipad diamant hos oss!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly