Rubin Till En Ring → Allt Du Behöver Veta

Om du är intresserad av en ring med rubin och vill veta mer om denna fantastiska ädelsten så har du kommit rätt. I den här artikeln kommer vi bland annat gå igenom hur en rubin skapas, vilka egenskaper den har samt varför rubinen passar bra till smycken. Vi svarar även på vanliga frågor.

Allmänt om rubiner

Rubin är en ädelsten från korundfamiljen. Det är ett av de hårdaste naturliga ämnena i världen och har varit högt värderat genom historien. Den kan ha en rosa till blodröd färg och har fått sitt namn av rubinus som betyder rött på latin. Rubiner skapas när de rätta förhållandena råder under bildandet av aluminiumoxidkristaller. Den röda färgen bildas när kromföroreningar kommer in i mineralen under skapandet. Om korundet i stället får en annan färg så kallas det för en safir.

Egenskaper hos rubiner

Rubiner har en hårdhet på 9 på Mohs skala för mineralhårdhet och reptålighet. De är extremt tåliga och motståndskraftiga mot slitage, repor och stötar. För att jämföra så har diamant har en hårdhet på 10, det högsta på skalan medan smaragd, morganit och akvamarin ligger på 7,5–8. Detta gör rubinen till en av de tåligaste ädelstenarna.

De flesta rubiner har vissa brister, till exempel små sprickor eller inneslutningar av andra mineraler. Dessa brister är dock ofta osynliga för blotta ögat och påverkar inte stenens skönhet. Faktum är att vissa brister till och med kan öka värdet på en rubin om de är sällsynta eller svåra att se. Rubinen tål höga temperaturer och det går att dölja orenheter relativt enkelt, vilket gör dem ganska enkla att förbättra i efterhand på konstgjord väg. Det man kan göra då är till exempel att hetta upp den så att metallerna reagerar och skapar en bättre färg som gör att eventuella orenheter inte syns lika bra. De allra mest värdefulla rubinerna är dock alltid helt obehandlade.

Därför passar rubinen bra till smycken

Rubin är ett bra val för smycken eftersom den är stark och hållbar. Den är också reptålig och missfärgas inte så lätt. Ädelstenen finns i många olika nyanser vilket gör den perfekt för att skapa unika och fantastiska smycken. Rubin sägs också representera kärlek, passion och styrka, vilket gör att en rubin ring passar utmärkt som förlovnings- eller vigselring och alltid kommer lägga till en touch av lyx och glamour till vilken outfit som helst.

Lästips: Vill du veta mer om ametister eller topaser till smycken? Klicka på länkarna för att läsa mer om dem.

Svar på vanliga frågor

Vart kan man hitta rubiner?

Rubiner finns på många ställen världen över, men de flesta av dem är små och av dålig kvalitet, och nyansen på rubinen varierar beroende på varifrån den kommer. De bästa rubinerna kommer från Myanmar (Burma), Thailand, Sri Lanka och Afghanistan. Rubiner finns också i Indien, Pakistan, Nepal och Madagaskar.

Vad har rubin för betydelse?

Rubinen har varit en symbol för passion, beskydd och förmögenhet väldigt länge. I forntida Burma och Kina använde soldaterna rubiner på sina rustningar i tron att de skulle ge dem beskydd på slagfältet. Den sägs också vara ett märke för kärlek, styrka och engagemang, vilket gör att den passar mycket bra som ädelsten i en förlovnings- eller vigselring.

Hur värderar man en rubin?

Värdet på en rubin beror på dess kvalitet som mäts med hjälp av: färg, klarhet, skärning och caratvikt. Rubiner av finaste kvalitet kan vara mer värdefulla än diamanter. De mest värdefulla rubinerna är de som har en ren, livlig röd färg. Dessa är kända som “duvblodsrubiner”.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly