Safir Till En Ring → Allt Du Vill Veta

Är du ute efter en safir ring? Både förlovningsringar med safir och vigselringar med safir är vackra, hållbara och speciella. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du vill veta om safiren och varför den passar bra i ringar.

Allmänt om safirer

Safiren har fått sitt namn från det latinska ordet saphirus eller saphirum som betyder blått. Namnet safir tros ha sitt ursprung i Grekland. Safirer kallas också ibland för “korund”, som är namnet på den mineralart som safirer tillhör. Denna ädelsten är som sagt en typ av korund precis som rubiner. Korund är en aluminiumoxid och är extremt hårt med en 9:a på Mohs hårdhetsskala (diamanter har en hårdhet på 10).

Safirer bryts vanligen med hjälp av traditionella underjordiska gruvmetoder. När safirerna väl har tagits upp ur marken transporteras de till en bearbetningsanläggning där de slipas och poleras till de vackra ädelstenar vi ser idag. Man kan hitta safirer i många olika delar av världen, med betydande fyndigheter i Sri Lanka, Madagaskar, Australien, Thailand, Kina och USA.

Lästips: Är du intresserad av att veta mer om smaragd, topas eller morganit? Läs artiklarna för mer information.

Safirens egenskaper

Detta är en av världens mest populära ädelstenar. Safirer finns, som vi redan nämnt, i ett stort antal färger, från den klassiska blå safiren till mer sällsynta färger såsom grön safir, gul safir och till och med rosa safir. Vilken färg som safiren får bestäms av spårämnen i korundstrukturen. Den vanligaste och mest uppskattade färgen är blå, som orsakas av föroreningar av järn och titan. Rosa safirer får sin färg från kromföroreningar, medan gula och gröna safirer innehåller järn och vanadin.

Safirer har varit uppskattade av kungligheter och adelsmän i århundraden och har en lång historia av symbolik och läror. I det antika Grekland och Rom förknippades safirer med visdomens gudar och gudinnor, Apollon och Athena. Den blå safiren ansågs en gång i tiden vara den mest värdefulla av alla ädelstenar och var reserverad för de mäktigaste och mest inflytelserika. Under medeltiden var det endast kungligheter som kunde bära blå safirer eftersom man trodde att stenen hade magiska krafter och skyddande egenskaper.

Därför är safir smycken tåliga och hållbara

Safirer kan bäras både som smycken för vardagsbruk och som smycken för speciella tillfällen. De är också ett populärt val för förlovningsringar och andra fina smycken. Det faktum att de har hårdhet 9 på Mohs skala gör att de är både stöttåliga och reptåliga, och detta gör dem mycket hållbara och lämpliga för smycken som bärs dagligen. Att de finns i många olika färger gör att du kan välja den som passar din partner eller dig bäst.

Detta påverkar värdet

Värdet på en safir påverkas av många faktorer, bland annat kvalitet, färg, carat och ursprung. Den viktigaste faktorn när det gäller att bestämma värdet på en safir är kvaliteten. Safirer graderas på en skala från A till Z, där A är den högsta kvaliteten och Z den lägsta. Ju högre kvalitet safiren har, desto mer värdefull är den.

Safirer bedöms också efter sin färg. De mest eftertraktade färgerna är blå och rosa. Ju mer sällsynt safirens färg är, desto mer värdefull är den. Vikten är en annan viktig faktor när det gäller värdet av en safir. Safirer säljs vanligtvis per carat, där en carat motsvarar 0,2 gram. Ju större safiren är, desto mer är den värd. Ursprunget tas också i beaktning då safirer från Sri Lanka och Kashmir värderas högst, och därefter kommer safirer från Madagaskar och Tanzania.

Lästips: Vill du ha mer information om akvamarin eller ametist? Klicka på länkarna för att läsa mer.

Svar på vanliga frågor

Är en safir ett bra val för en förlovningsring?

Ja, safirer är ett utmärkt val för förlovningsringar och andra fina smycken. Safirer är hållbara, vackra och har en lång historia av symbolik och lärdomar. Vill du ge bort eller ha en exklusiv förlovningsring med en ädelsten som finns i många olika färger är detta ett mycket bra alternativ.

Vad har safirer för pris?

Priset på en safir beror på många faktorer som kvalitet, färg, vikt och ursprung. Safirer kan ligga i pris från några hundra dollar till flera tusen dollar per carat. Safirer från Sri Lanka och Kashmir anses vara de mest värdefulla, följt av safirer från Madagaskar och Tanzania.

Vilket är det bästa stället att köpa en safir?

Det finns inget “bästa” ställe att köpa en safir på. Safirer säljs av juvelerare, ädelstenshandlare och onlineförsäljare. Det är viktigt att göra research så att du kan hitta en välrenommerad säljare som erbjuder högkvalitativa stenar till rimliga priser.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly