Karat och Carat → Vad betyder det?

Vad är Skillnaden Mellan Karat och Carat?

När du ska leta efter, och välja förlovningsring, vigselring eller vanliga smycken så är det viktigt att hålla koll på vad skillnaden mellan karat och carat är för att du ska kunna hitta det smycke du är ute efter och som kommer möta dina preferenser. Orden förväxlas ofta och kan se ut som bara en felstavning, men de har väldigt olika betydelse.

 

Karat mäter hur rent guldet är och carat är en mätenhet som mäter hur mycket en diamant väger istället för att använda gram eller kilo. Läs vidare så förklarar vi mer djupgående vad båda enheterna innebär.

 

Lästips: Planerar du att fria? Läs då våra artiklar om tips på romantiska frierier, misstag att undvika vid frierier och idéer till förlovningsfest.

 

Vad är Karat?

Karat (förkortat k eller kt) är en mätenhet som mäter renheten i guld. Köper man en 24 karat guld ring hade det inneburit att ringen är gjord av rent guld till 99,9%. Har en ring 1 karat guld innebär det alltså att 1/24 av den totala vikten är guld. Lägsta guldhalten som smycken får innehålla för att ens kunna kallas äkta guld är 9 karat i Sverige. Förr var det 18 karat men det ändrades för att matcha EU:s regler.

 

Hur påverkar olika karat smycket?

Den olika graden karat i ett guldsmycke har vissa effekter. Antalet karat i t.ex. en förlovningsring i guld ändrar utseendet på så vis att en ring med högre karat har en starkare gulaktig ton till skillnad från smycken med lägre karat. När en ring har 14 karat kan man välja mellan gult guld, roséguld eller vitguld, det kan man inte med 24 karat. För personer med hud som kan vara känslig mot en mix av metaller så är t.ex. 18 karat mer skonsamt mot huden.

 

De flesta inom guld och smyckesbranschen håller även med om att det inte är praktiskt att ha rent guld i smycken. Särskilt inte sådant som används till vardags då de är mindre tåliga och repas lätt. Därför är det inte lika vanligt att ha smycken med 24 karat guld.

 

Priser på guld med olika karat

Priser på förlovningsringar och andra smycken i guld påverkas mest av hur många karat smycket har. En ring med 18 karat guld ligger ofta på några tusenlappar mer än t.ex. en likadan ring med 14 karat guld. Men en ring med 24 karat guld är betydligt dyrare än de tidigare andra två. Priset på guld ändras dagligen och är därför svår att sätta en exakt siffra på.

 

Två släta vigselringar på en glansig yta

 

Vad är Carat?

Carat (förkortas ct) är en enhet som mäter en diamants vikt. En 1 carats diamant väger 200 milligram eller 0,2 gram. Ordet carat kommer från de grekiska och arabiska namnen för carobträd (johannesbröd). Detta för att man förr använde frön från dessa träd som motvikt till ädelstenar och metaller för att väga dom i handelssammanhang. De användes för att de vanligtvis hade en jämn vikt med ädelstenar och metaller. Carat har använts som den officiella måttenheten för juveler i Europa sedan 1914.

 

Diamantens utseende och form

Caratvikt är bara ett av de sätt man värderar en diamant. Stenar med samma diameter och storlek kan ändå variera i carat då diamanter kan vara olika kompakta och därmed väga olika trots att de ser likadana ut. En diamant med 1 carat kan även se olika stora ut beroende på slipningen. Med andra ord kan en förlovningsring med en diamant som har en päronformad slipning se större ut än en förlovningsring med en rund slipning på diamanten även om de har samma caratvikt. 

 

Lästips: Vi tipsar om vackra förlovningsringar och våra favoriter både till kvinnor och till män.

 

Vad kostar 1 carat diamant?

Diamanter blir dyrare i viktpris ju mer dom väger. Inte bara för att dem blir större men för att diamanter som väger över 1 carat är sällsynta och därför blir dom dyrare på grund av den aspekten också. Klarhet, slipning och färg påverkar också priset. Därför kan en 1 carat diamant ha ett pris på mellan 15 000 kr och över 160 000 kr.

 

Gnistrande diamant framför en svart bakgrund

 

Svar på vanliga frågor:

 

Hur förkortas karat?

Karat förkortas k och carat förkortas ct.

 

Hur många karat är rent guld?

24 karat räknas som rent guld och består då av 99,9% guld.

 

Måste äkta guld ha stämpel?

Ja, i Sverige är det lagkrav på att guldsmycken som väger över ett gram ska ha en stämpel där det framgår hur många karat guldet har. Det ska också finnas med en namn- eller kontrollstämpel på smycket.

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly