Hur går en borgerlig vigsel till? → Vi förklarar

Så går en borgerlig vigselceremoni till

En borgerlig vigsel kan antingen utföras i stadshuset eller på en plats som ni själva väljer. Ni bokar detta genom att kontakta er kommun för att sedan boka en vigselförrättare. Det är juridiskt bindande precis som en kyrklig vigsel, men saknar religiösa inslag. Ni kan utforma det mer som ni själva vill och antingen vara bara ni två med några få vittnen och enkla kläder eller slå på stort med en bröllopsklänning, många gäster och därefter en stor fest – det är helt upp till er!

Eftersom det inte ingår en välsignelse av ringarna så är det inte ett måste att byta ringar, men de flesta väljer att göra det ändå. Ceremonin är kortare än en kyrklig vigsel, och finns i två olika varianter, en lång och en kort.

Lästips: Vill du veta mer om vad en morgongåva är eller få tips på morgongåva till henne eller till honom? Klicka på länkarna.

Två olika typer

Den längre varianten:

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

(Svar: Ja.)

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

(Svar: Ja.)

(Paret kan växla ringar.)

Jag förklarar er nu för äkta makar. När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit.

(Texten författad av Per Anders Fogelström.)

Den förkortade varianten:

Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

(Svar: Ja.)

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

(Svar: Ja.)

Jag förklarar er nu för äkta makar.

Båda exemplen är tagna från Piteå Kommun.

Lästips: skulle du vilja ha en checklista att kunna utgå ifrån när du planerar ditt bröllop? Läs artikeln via länken.

Det allra vanligaste är att en borgerlig vigselceremoni går till ungefär som en kyrklig men då såklart utan religiösa inslag. Den brukar ha en utformning med musik, solosång, utbyte av ringar samt löften till varandra.

Oavsett om ni väljer en borgerlig eller kyrklig vigselceremoni så vill ni hylla kärleken till varandra genom att ingå äktenskap. Det finns inga regler för hur ni ska göra utan det är helt upp till er och era önskemål. Vill ni ha en liten vigsel med två vittnen och fira i enskildhet eller ett stort pangbröllop med många närvarande så är båda alternativen, eller ett mellanting, fullt möjligt. Detta är en dag som ni kommer att minnas för resten av era liv, gör så att det blir som ni vill ha det!

Tips: Det finns mycket att ha i åtanke när man ska välja vigselring. Till exempel bredden, materialet och om man vill matcha sina ringar på ett snyggt sätt. Klicka på länkarna för att läsa mer!

More To Explore

Vigselringar bland vita blommor
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023
Cateogry: Bröllop
04 juli 2023

Populära inlägg;

Kategorier

Populära ämnen:

Få de senaste nyheterna från Goldringsly